Falukorv i ugn med bostongurka

POPULÄRT
koket.se
Falukorv i ugn med bostongurka
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Falukorv i ugn med bostongurka

14 ingredienser

45 min

En middagsrätt som många har sin alldeles egna version av, nu bjuder Stefan på sin som enligt honom är felfri. Falukorv fylls med bostongurka, smörkokt lök, skånsk senap, lagrad ost och krispigt bröd. Tillsammans med ett riktigt len potatispuré blir det en lyxigare variant av korv med mos.

Se Stefan Ekengren laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 1 falukorv (à 800 g)
  • 2 gula lökar, fint skivade
  • 50 g smör
  • 0,5 surdegsbröd, grovt tärnad
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 dl bostongurka
  • 3 msk skånsk senap
  • 100 g lagrad ost, riven

Potatismos

  • 800 g fast potatis
  • 4 dl vispgrädde (valfri fetthalt)
  • 2 dl mjölk
  • 100 g smör
  • salt
  • riven muskotnöt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skiva löken. Fräs löken mjuk i smöret i en kastrull.
  3. Tärna brödet grovt. Vänd runt brödet med olivoljan. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Rosta brödet i ugnen ca 15 minuter. Ställ åt sidan.
  5. Skär snitt i falukorven. Fyll varje snitt med senap, bostongurka, lök och bröd. Toppa med riven lagrad ost.
  6. Gratinera i ugn 15-20 minuter.
  7. Potatismos
    Skala och koka potatisen mjuk.
  8. Koka upp grädde, mjölk och smör.
  9. Häll av och pressa den genom en potatispress.
  10. Vispa i den varma vätskan, ta lite i taget för att se hur mycket som behövs, det varierar från gång till gång. Smaka av med salt och muskotnöt.
  11. Servera korven med potatispurén.