Euphorialax

Euphorialax
Foto: TV4

Euphorialax

Av: Therese - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

20 m

Laxtartarstubbe med forellrom och rättika. Fräscha smaker från lime blandas med wasabihetta och den lena salmalaxen i en perfekt kombination!

Dryck: Schloss Vollrads Riesling

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 förp rå lax (typ salma)
  • 2 msk forellrom
  • 1 kruka gräslök, finhackad
  • 1 limefrukt
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk majonnäs
  • wasabipasta (efter behag)
  • 1 rättika
  • 2 skivor rågbröd
  • 1 msk sesamfrön, rostade

Servering

  • japansk soja

Gör så här

  1. Tärna laxen i halvcentimeter tjocka bitar.
  2. Blanda i forellromen samt finhackad gräslök med laxen. Pressa i några droppar lime.
  3. Ta fram en ny skål och blanda crème fraiche, majonnäs och wasabipasta. Pressa i några droppar lime.
  4. Skiva rättikan på längden med en mandolin. Det går även bra att använda en osthyvel.
  5. Rosta rågbrödet eller stek det helst rikligt i smör. Låt brödet svalna och därefter krossa det.
  6. Rulla den skivade rättikan som en stubbe. Fyll den upp till 2/3 med laxröran. På med wasabicremen. Tillsätt det (1/3) som en topping över laxröran.
  7. Garnera stubben med finhackad gräslök, det smulade brödet samt rostade sesamfrön. Servera tillsammans med Kikkoman soja.