Espressoglass med choklad

4 röster
6 h
6

Svalkande och god espressoglass med vuxensmak som du enkelt gör antingen med eller utan glassmaskin.

Visa mer
6 h
6

Du behöver

  • 1 vaniljstång
  • 350 g mjölk, 3 % (3,5 dl)
  • 250 g vispgrädde, 40 % (2,5 dl)
  • 160 g (2 dl) strösocker
  • 90 g äggulor (5-6 st)
  • 10 g espressopulver snabbkaffe (2 msk)
  • 100 g mörk choklad, 70 %

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna.
  2. Koka upp mjölk, grädde och hälften av sockret tillsammans med vaniljstång och frön i en kastrull. Ta av från värmen.
  3. Vispa ihop äggulorna med resterande socker.
  4. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt.
  5. Häll tillbaka i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.
  6. Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål. Lägg i espressopulvret. Mixa med stavmixer till pulvret har lösts upp.
  7. Häll i smeten i en glassmaskin och låt gå tills den har fått fin konsistens. Eller ställ smeten i frysen och vispa med elvisp var trettionde minut tills du fått en fin glasskonsistens.
  8. Finhacka chokladen. Blanda ner den i glassen när glassmeten är tjock och trögflytande. Ställ tillbaka i frysen eller servera genast.
14 juli 2018

laddar fler recept

Laddar fler recept