Ernsts lyxiga våfflor med cheddarröra

Ernsts lyxiga våfflor med cheddarröra
Foto: Mikael Göransson/TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts lyxiga våfflor med cheddarröra

15 ingredienser

1 h

En salt god bakelse kallar Ernst dessa våfflor. Välj om du vill göra med lax eller skinka. Servera gärna med glögg eller till ett glas champagne.

Ingredienser

Våfflor

  • 125 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 1 krm salt
  • 2 dl kolsyrat vatten, kallt
  • 200 g lufttorkad skinka (eller kallrökt lax)
  • smör, till gräddning

Cheddaroströra

  • 100 g cheddarost, riven
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 rödlök, finhackad (liten)

Garnering

  • dill
  • färsk timjan

Gör så här

Våfflor

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Vispa mjölk, mjöl, bakpulver, salt, och ägg till en slät smet. Rör i smält smör och mineralvatten. Låt smeten svälla ca 30 minuter eller gärna över natten i kylen.
  3. Hetta upp våffeljärnet. Smörj järnet med smör, lägg på skivor av skinka eller lax i järnet och häll på smet.
  4. Grädda vackert gyllengula våfflor av smeten. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Cheddarröra

  1. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda den rivna osten med crème fraiche och chili.
  2. Skala och finhacka löken.

Servering

  1. Skär våfflorna i hjärtan och toppa med ostkrämen. Strössla på lök och toppa med dill om våfflan innehåller lax och timjan om våfflan innehåller skinka.