• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Eriks glaserade musslor

Eriks glaserade musslor
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Eriks glaserade musslor

9 steg att laga

12 ingredienser

50 m

Glaserade musslor är en underbar festlig rätt att servera till helgens middag.

Ingredienser

  • 2 msk alger, torkade (wakamealger)
  • 50 g risnudlar
  • 2 tsk sesamfrön, rostade
  • 2 msk musselbuljong (från t.ex. moules marnière)
  • olivolja
  • 12 musslor, kokta med skal
  • salt (grovt)
  • 4 msk majonnäs (gärna Nyhetsmorgon-mayo)

Topping

  • bacon
  • gurka, utan kärnor
  • forellrom
  • grön chilifrukt
  • gräslök

Gör så här

  1. Blöt upp algerna i vatten.
  2. Tillaga risnudlarna genom att hälla kokande vatten på och låta stå ca 30 minuter.
  3. Gör en ”sallad” av alger, nudlar, sesamfrön, musselbuljong och lite olivolja. Klipp gärna ner nudlarna för att det ska bli lättare att blanda.
  4. Ställ halva musselskal i en ugnsfast form med grovt salt i botten.
  5. Lägg ett nystan ”sallad” i skalet och toppa med en mussla.
  6. Spritsa eller skeda på majonnäs.
  7. Glasera musslorna i ugnen under grill, eller bränn med gasbrännaren tills majonnäsen får färg.
  8. Topping
    Skär lika stor mängd av samtliga ingredienser i microkuber och blanda samman.
  9. Avsluta rätten med en sked av toppingen.