Rödkålssoppa med senapsglass

Rödkålssoppa med senapsglass
Foto: TV4

Rödkålssoppa med senapsglass

Av: Erik - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

Modern husmanskost! Soppa på rödkål med senapsglass på en bädd av gurka.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rödkålssoppa

  • 450 g rödkål
  • 2 skivor vitt bröd (franskbröd)
  • 40 g rödvinsmajonnäs, rör ut färdig majonnäs med 3 cl rödvin
  • 3 cl rött vin
  • 4 cl rödvinsvinäger
  • salt

Senapsglass

  • 100 g grovkornig senap
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 20 g strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 ägg
  • 2 gelatinblad, löses upp i kallt vatten
  • 1 gurka

Gör så här

Soppa

  1. Kålen pressas genom en juicemixer, tillsätt brödskivorna och låt stå och dra i 15 minuter.
  2. Passera vätskan genom en finmaskig sil, tillsätt majonnäsen och kör i blender och krydda med rödvinsvinäger och salt.
  3. Låt stå svalt inför serveringen, cirka 6 dl vätska.

Senapsglass

  1. Vispa ägg och socker till en pösig blandning i cirka 5 minuter.
  2. Värm upp gräddmjölkblandningen till 60 grader och häll över den pösiga ägg- och sockerblandningen.
  3. Värm upp till 70 grader under ständig omrörning i 10 minuter.
  4. Tillsätt gelatinet och sila smeten.
  5. Kyl snabbt ner blandningen och blanda i senapen.
  6. Låt svalna ytterligare och kör färdig i glassmaskin.

Garnering

  1. Ta bort skal samt kärnhus från gurkan och skär i extra fina tärningar.
  2. Salta och häll några droppar citron över och låt stå i kallt vatten i 15 minuter.
  3. Skölj väl i kallt vatten och torka torrt.

Servering

  1. Servera i en djup tallrik. Placera gurktärningar i mitten av tallriken, lägg glassen på bädden av gurka och häll soppan runtom.

Vintips från Erik
Jules Muller Pinot Gris Réserve 2009 (71134)