• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Goaste fesksoppan i Stada

Goaste fesksoppan i Stada
Foto: TV4

Goaste fesksoppan i Stada

18 steg att laga

27 ingredienser

30 min

Serveras med färska räkor och vitlöksmajonnäs.

Ericas vintips
Jules Muller Pinot Gris Réserve, artnr 71134

Erica bjöd även på

Gratinerade champinjonshattar


Frisk dessert



Kolla in alla recept på

Klockan åtta hos stjärnorna

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Soppa

  • 400 g torskfile
  • 300 g laxfilé
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk basilika
  • 2,5 dl vin, torrt vitt
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl vatten
  • 1 förp saffran
  • 300 g räkor
  • 150 g musslor

Vitlöksmajonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl olja
  • 1 tsk vinäger
  • 1 dl crème fraîche
  • 1,5 tsk tomatpuré
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1,5 krm salt
  • 3-4 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Soppa
    Tina fisken om den är fryst.
  2. Skölj och strimla purjolök, skala och hacka gullök.
  3. Smält smöret i en stor gryta.
  4. Fräs löken mjuk, pressa ner vitlöksklyfta och blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika.
  5. Fräs detta en kort stund och tillsätt vin och buljongtärning.
  6. Koka ett par minuter.
  7. Häll i grädde och crème fraiche, vatten och saffran.
  8. Sjud 15 minuter.
  9. Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm.
  10. Lägg dem i grytan och sjud i cirka 7 minuter, tills fisken blivit fast.
  11. Tillsätt räkorna och musslorna.
  12. Hetta upp snabbt och servera genast tillsammans med varmt vitt bröd och med vitlöksmajonnäs.
  13. Man kan också lägga in några musslor med skal för syns skull.
  14. Vitlöksmajonnäs
    Samtliga ingredienser ska vara rumsvarma.
  15. Rör i hop ägg och senap.
  16. Vispa ner olja först droppvis sedan i en stråle hela tiden under kraftig vispning.
  17. Tillsätt vinäger och crème fraiche.
  18. Rör sedan ner resten och låt stå och mogna en stund före servering.