Enkla samosas på filodeg med krispig sallad

koket.se
Enkla samosas på filodeg med krispig sallad
Foto: TV4
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Enkla samosas på filodeg med krispig sallad

18 ingredienser

45 min

Samosas är fyllda små degknyten som friteras frasiga i olja. Här är en förenklad variant med färdig filodeg som fylls med en kryddig potatisröra och som sen tillagas smidigt i ugnen.

Se Mattias Kristiansson laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 1 msk växtbaserat matfett
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 400 g potatis, kokt och mosad
  • 2 dl gröna ärtor
  • 0,5 tsk chilipulver (eller starkt paprikapulver)
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 0,5 tsk garam masala
  • 1 tsk salt
  • 6 ark filodeg
  • 75 g växtbaserat matfett, smält

Till servering

  • 1 gurka
  • 2 tomater
  • 1 granatäpple
  • 1 limefrukt
  • 1 kruka färsk koriander
  • mango chutney

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hetta upp smöret i en stekpanna. Rör ner ingefära och kryddor och låt fräsa i ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt den mosade potatisen samt ärtor och blanda väl, utan att få färg.
  4. Skär filodegsarken i tre delar på längden.
  5. Börja med ett ark. Pensla kanterna med smält matfett. Lägg 1-2 msk potatisfyllning i ena änden och vik sedan ihop till en triangel (se videoklipp hur man viker ihop dem). Fortsätt med resterande filodegsark och fyllning.
  6. Lägg samosatrianglarna på en plåt och pensla med det växtbaserade matfettet. Grädda i 15-18 minuter eller tills de har fått fint med färg.
  7. Skär gurka och tomat i tärningar. Blanda med granatäpplekärnor och pressad limesaft. Salta.
  8. Hacka koriandern och blanda ner den i salladen.
  9. Servera tillsammans med mango chutney.