Enkla samosas på filodeg med krispig sallad
Enkla samosas på filodeg med krispig sallad
18 ingredienser
45 min
Samosas är fyllda små degknyten som friteras frasiga i olja. Här är en förenklad variant med färdig filodeg som fylls med en kryddig potatisröra och som sen tillagas smidigt i ugnen.
Se Mattias Kristiansson laga receptet

Ingredienser
- 1 msk växtbaserat matfett
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 400 g potatis, kokt och mosad
- 2 dl gröna ärtor
- 0,5 tsk chilipulver (eller starkt paprikapulver)
- 0,5 tsk malen spiskummin
- 0,5 tsk malen koriander
- 0,5 tsk malen gurkmeja
- 0,5 tsk garam masala
- 1 tsk salt
- 6 ark filodeg
- 75 g växtbaserat matfett, smält
Till servering
- 1 gurka
- 2 tomater
- 1 granatäpple
- 1 limefrukt
- 1 kruka färsk koriander
- mango chutney
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hetta upp smöret i en stekpanna. Rör ner ingefära och kryddor och låt fräsa i ca 30 sekunder.
- Tillsätt den mosade potatisen samt ärtor och blanda väl, utan att få färg.
- Skär filodegsarken i tre delar på längden.
- Börja med ett ark. Pensla kanterna med smält matfett. Lägg 1-2 msk potatisfyllning i ena änden och vik sedan ihop till en triangel (se videoklipp hur man viker ihop dem). Fortsätt med resterande filodegsark och fyllning.
- Lägg samosatrianglarna på en plåt och pensla med det växtbaserade matfettet. Grädda i 15-18 minuter eller tills de har fått fint med färg.
- Skär gurka och tomat i tärningar. Blanda med granatäpplekärnor och pressad limesaft. Salta.
- Hacka koriandern och blanda ner den i salladen.
- Servera tillsammans med mango chutney.