Enbärsrökt abborre och gräddiga kantareller

Enbärsrökt abborre och gräddiga kantareller
Foto: Tv4
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Enbärsrökt abborre och gräddiga kantareller

8 ingredienser

Recept på hur du enkelt röker abborre på enbärskvistar och gör en krämig svampstuvning till.  Abborren fyller du med citronskivor och svampen kokar du krämig med fet grädde.

Ingredienser

portioner
  • 1-2 abborrar (à 450-680 g)
  • 1 citron
  • 1 msk salt
  • 450 g kantareller, skalade och rengjorda
  • 2 msk smör
  • 1,5 l grädde, hög fetthalt
  • 1 tsk salt
  • 3-4 enbärsgrenar, blötlagda

Gör så här

  1. Skiva halva citronerna i 3-4 tunna skivor. Gnid fisken med salt och fyll med citronskivorna.
  2. Placera de blöta grenarna av enbär ovanpå glöden.
  3. Placera fisken ovanpå de rykande enbärsgrenarna och låt röka i ca 5-8 minuter på varje sida (tillsätt mer enbär om det behövs - om fisken inte kokas igenom efter ca 15 minuter så grilla den klart på grillgallret över högre värme).
  4. Sautéra kantareller i smör 4-5 minuter tills vätskan kokat bort från svampen.Tillsätt grädde och koka upp. Smaka av med salt.
  5. Servera färskt enbärsrökt fisk med citron och krämiga kantareller. Lägg till potatis eller platt bröd för en fullständig måltid.