Västerbottenpuck med primörer

Västerbottenpuck med primörer
Foto: TV4

Västerbottenpuck med primörer

5

12 ingredienser

1 h

Fyra små pajer med smakrik fyllning av västerbottensost. Serveras med en klick crème fraiche, rom och sparris.

Lageröl serverades till denna rätt. Förslagsvis en Mariestads Continental.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 2 ägg
  • 3 dl grädde
  • 3 dl Västerbottensost, grovriven
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 1 kruka färsk grön sparris, kokas i 2 minuter
  • crème fraîche
  • röd ishavsrom (msc-märkt)
  • babyplommontomat

Gör så här

  1. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Tryck ut degen i fyra små pajformar (cirka 9 cm i diameter). Nagga och ställ in i kylen i cirka 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Vispa ihop ägg och grädde. Rör ner västerbottenosten. Salta och peppra efter smak.
  4. Förgrädda pajskalen i 5-10 minuter.
  5. Ta ut pajskalen och häll i fyllningen.
  6. Grädda pajerna (i mitten av ugnen) tills de fått en fin gyllenbrun färg, cirka 10-15 minuter.
  7. Ta ut pajerna och låt svalna av en liten stund innan servering.
  8. Pajerna serveras tillsammans med en klick crème fraiche, röd ishavsrom, nykokt sparris och babyplommontomater.