Dumplings med chili och kål

Siri Barje 2016

Dumplings med chili och kål

10 ingredienser

40 min

"Dumplings är beroendeframkallande! De kan fyllas med nästan vad som helst och just dumplingdeg är perfekt att ha i frysen när du blir akut dumplingsugen. Tillagningssättet kanske är lite ovant men tro mig, de blir bäst så här. Engagera gärna andra till att vika dumplings. Det är kul!" /Siri

Ingredienser

portioner
  • 1 förp gyozaplattor, fryst (t.ex. gyoza, gärna runda)
  • 200 g vegofärs, tinad (formbar)
  • 300 g vitkål
  • 2 msk sambal oelek
  • 1 msk sesamolja
  • 3 msk rapsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 6 msk japansk soja
  • 1 tsk vinäger
  • salt

Gör så här

  1. Ta ut de frysta degplattorna och låt dem tina i paketet.
  2. Hacka vitkålen fint och lägg i en skål. Riv ner vitlöksklyftorna, häll på 2 matskedar soja, 1 matsked sambal oelek, 1 matsked sesamolja och vegofärsen och blanda runt ordentligt. Salta.
  3. Ta fram en skål med vatten. Ta 
en degplatta i din hand, lägg på en halv matsked fyllning i mitten och doppa ett finger i vattnet
och stryk vatten runt kanten på hela plattan. Vik ihop dumplingen och försök trycka ut luft från fyllningen, antingen gör du ett fint mönster, eller inte! Prova dig fram. Lägg dem på en skärbräda.
  4. Vispa ihop 4 matskedar soja med 1 tesked vinäger i en skål.
  5. Vispa ihop 1 matsked sambal oelek och 1 matsked rapsolja i en annan skål.
  6. Ta en non stick-stekpanna där ett stort lock passar, sätt på medelhög värme.
  7. Häll i 2 matskedar rapsolja. Låt oljan bli varm och lägg ned dumplingsarna som i ett solmönster (cirka 10 st) och stek dem gyllene på en sida. När de har fått fin färg, häll på en halv deciliter vatten och lägg på locket. Låt dem ånga i 2–3 minuter.
  8. Servera genast med dippsåserna.