Dovhjortsgryta med grön parmesanpotatispuré

Dovhjortsgryta med grön parmesanpotatispuré
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Dovhjortsgryta med grön parmesanpotatispuré

29 ingredienser

1,5 h

Hjort är ett väldigt mört, rejält och smakrikt kött. Den här grytan får extra skjuts av rökt hjortkött. Som Ernst själv säger: ”Det rökta vandrar ut i grytan och erövrar seger efter seger”.

Grytan serveras med ett vackert klorofyllrikt potatismos med parmesan och örter. Hur gott som helst!

Ingredienser

portioner

Dovhjortsgryta

  • 600 g dovhjortsinnanlår
  • 200 g varmrökt dovhjortkött
  • olivolja, till stekning
  • 1 knipplök (eller en vanlig gul lök)
  • 1 purjolök (liten)
  • 750 ml rött vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 msk kakao
  • 1 tsk muskot, riven
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 enbär
  • 2-3 lagerblad
  • svartpeppar
  • 4 msk honung
  • 4 msk kalvbuljong, koncentrerad
  • 1 dl vatten
  • 1 kvist oregano

Parmesanpotatispuré

  • 800 g mjölig potatis
  • 25 g krasse
  • 50 g färsk bladpersilja
  • 25 g mangold
  • 25 g ramslök
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl parmesanost, riven
  • salt
  • peppar

Till servering

  • broccoli, förvälld
  • blomkål, förvälld

Gör så här

Dovhjortsgryta

  1. Skär hjortinnanlår och det rökta köttet i tärningar på ca 2x2 cm. Hetta upp en stekpanna med olivolja.
  2. Bryn tärningarna av innanlår i omgångar så att det inte kyler ner pannan, då börjar köttet koka istället för att brynas. Genom att steka i omgångar och ha en rykande het panna så får man en fin yta runt om på allt kött.
  3. Lägg det brynta köttet och det rökta köttet i en stor gryta.
  4. Hacka lök och purjolök grovt och lägg ner i grytan med köttet. Häll på en flaska vin och tillsätt tomatpuré, kakao och riven muskotnöt.
  5. Hacka vitlöksklyftor och enbär fint och tillsätt i grytan. Tillsätt lagerblad, svartpeppar, honung och kalvbuljong. Toppa med vatten och en hel kvist färsk oregano. Låt sjuda på medelvärme under lock i ca en timme.
  6. Parmesanpotatispuré
  7. Skala och koka 800 g mjölig potatis. Låt potatisen ånga av.
  8. Finhacka och mortala eller mixa de gröna bladen och örterna med olivolja och salt.
  9. Pressa potatisen i en potatispress och blanda med örtoljan, crème fraiche och parmesan. Smaka av med salt och peppar.
  10. Servera grytan med den goda purén och gärna snabbt förvälld broccoli och blomkål eller annan god förvälld grönsak.