Dovhjortsfilé med rotfruktspuré och rödvinssås

4 röster
1 h 30 m
4

En huvudrätt med dovhjortsfilé, rotfruktspuré och rödvinssås är aldrig fel till en festlig middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h 30 m
4
4 portioner

Du behöver

Rödvinssås

  • puts från köttet
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 morot, i slantar
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk smör
  • 5 dl rött vin
  • 3 dl kalvfond (eller hemmagjord viltfond)
  • 3 kvist färsk timjan
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ev. maizenaredning

Puré

  • 800 g mjölig potatis
  • 400 g jordärtskocka
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Hjort

  • 600 g dovhjortsfilé
  • 25 g smör
  • 2 timjankvistar (eller hemgjort viltsalt)
  • 2 krm salt
  • peppar

Svamprullar

  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk limesaft
  • 1 tsk honung
  • 1 msk smör
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 1 morot
  • 200 g svamp, finhackad
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde

Sparris

  • 1 msk smör
  • salt
  • 250 g grön sparris

Servering

  • nypon, inlagda
  • svartvinbärsgelé
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Rödvinssås
    Fräs upp kött, lök, morot och socker i smöret 2-3 minuter. Häll på vinet och låt koka ihop tills hälften återstår.
  2. Tillsätt fond och timjan och låt koka ytterligare 10-20 minuter. Sila. Är såsen för tunn tillsätt maizenaredning, annars salta och peppra bara.
  3. Puré
    Skala och dela rotfrukterna i mindre delar och låt koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Mixa tillsammans med övriga ingredienser till en slät puré.
  4. Hjort
    Putsa köttet fritt från hinnor. Bryn smöret rejält och lägg i timjankvistarna. Salta och peppra köttet runt om och bryn på ganska hög temperatur.
  5. Stek klart i ugn i 125 grader tills innertemperaturen är 54 grader, efter 20-30 minuter. Låt vila i folie cirka 10 minuter. Vid serveringen, skär upp i cm-tjocka bitar.
  6. Svamprullar
    Koka upp vinäger, lime, honung, smör, vatten och salt i en stekpanna.
  7. Skär tunna skivor av moroten med hjälp av en skalkniv. Stek dessa ett par minuter i uppkoket. Stek svampen i smör tills den ”knäpper”, cirka fem minuter.
  8. Tillsätt grädde och låt koka ihop i 10-20 minuter. Forma morotsskivorna till rundlar och fyll med svampstuvningen.
  9. Sparris
    Koka upp någon cm vatten med smör och salt i en panna. Lägg i sparrisen och låt koka 1-2 minuter.
  10. Servering
    Lägg upp samtliga rätter på en tallrik, garnera med en kvist timjan eller med färskt ogräs. Servera gärna inlagda nypon och svart vinbärsgelé till.

laddar fler recept...

Laddar fler recept...