Donburi med kycklinglårfilé och shiitakesvamp

Donburi med kycklinglårfilé och shiitakesvamp
Foto: Frida Ronge
Frida Ronge
Frida Ronge

Donburi med kycklinglårfilé och shiitakesvamp

28 ingredienser

Donburi betyder "ris i en skål" och kan göras hur enkel, eller hur exklusiv, som helst. Du väljer själv vilken nivå du lägger dig på /Frida

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklinglårfiléer med skinn [ca 300 g]

Kålrotsgari

  • 1 hel kålrot
  • 600 g vatten
  • 200 g ingefära, skalad och hackad
  • 700 g risvinäger
  • 400 g strösocker
  • 20 g salt

Marinerade ägg

  • 150 g soja
  • 100 g vatten
  • 50 g strösocker
  • 15 g vitlök
  • 15 g ingefära
  • 15 g chiliflakes
  • 4 ägg

Kycklingmarinad

  • 200 g vatten
  • 125 g soja
  • 100 g mirin
  • 15 g vitlök
  • 10 g oskalad ingefära

Kycklingbuljong

  • 400 g kycklingbuljong
  • 200 g kycklingmarinad

Donburi

  • 4 dl rundkornigt ris
  • 0,5 knippe salladslök
  • 100 g shiitakesvamp
  • 1 kruka koriander
  • 2 nori
  • 1 msk shichimi togarashi (eller chiliflakes)
  • 4 msk rostade sesamfrön

Gör så här

Kålrotsgari

  1. Koka upp vatten, socker och salt med 100 g av ingefäran. Stavmixa allting ordentligt och dra grytan åt sidan.
  2. Tillsätt resten av ingefäran och risvinägern, sedan ska lagen silas. Skala och hyvla kålroten tunt och lägg i lagen. Låt dra i ett dygn eller mer i kylskåp.
  3. Önskas mer smak av ingefära, kan du i efterhand hacka ner mer och lägga i lagen.

Marinerade ägg

  1. Koka äggen i 7-8 minuter. Grovhacka ingefära och vitlök, koka upp med övriga ingredienser (utom äggen!) och kyl. Låt de kokta och skalade äggen marinera i 12 h.

Kycklingmarinad

  1. Mixa vitlök och ingefära, blanda med resterande vätska.
  2. Marinera kycklingen i ca 5 timmar, lyft över dem på bleck med rister.

Kycklingbuljong

  1. Koka upp, mixa och sila genom silduk.

Donburi

  1. Tvätta riset i kallt vatten tills vattnet blir transparent. Koka riset i 3 dl vatten.
  2. Finhacka salladslöken. Ta bort stjälken på svampen, grilla eller stek den. Klipp noriarket i 5x5 cm stora bitar.
  3. Stek kycklinglårfiléerna i en stekpanna (eller grilla) till skinnet fått gyllenbrun färg och blir krispigt med en innertemperatur på 75 grader. Värm upp den silade kycklingbuljongen i en kastrull.
  4. Vid servering, ta fram fyra skålar och lägg kokt ris i botten på varje. Placera ägget i mitten och övriga ingredienser runt om. Häll på buljongen när ungefär halva rätten är uppäten och ät med sked, avsluta med noribladen.