Dinkelsallad med trädgårdsgrönsaker och morotsblastpesto

4 röster
1 h
8-10 bufféportioner

”Den här matiga sallad är enkel att förbereda och svänga ihop strax innan servering. Perfekt till buffén! Använd grönsaker i säsong, lite bladgrönsaker och gärna färska örter så har du en sallad som ej går av för hackor! Glöm inte att ringla över den smakrika peston.” /Therese Elgquist

Visa mer
1 h
8-10 bufféportioner

Du behöver

  • 3 dl hel dinkel (blötlagd över natten eller minst 8 timmar)
  • 1 knippe morötter, späda
  • 1 tsk rapsolja
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 500 g trädgårdsbönor (exempelvis sockerärtor, vaxbönor och haricots verts)
  • 500 g trädgårdstomater (i olika färger och former)
  • 1 fänkål
  • salt

Morotsplastpesto

  • 2 knippen morotsblast
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 1 dl rapsolja, kallpressad
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk näringsjäst, b-jäst (valfritt, ger en lätt ostig smak)
  • 2 dl färska örter (blandade sorter)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Servering

  • 100 g bladgrönt (exempelvis mâché, babyspenat, mangold och ruccola)
  • 2 dl färsk mynta
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Blötlägg dinkeln över natten. Häll av och skölj. Koka enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Skär bort blasten och skrubba morötterna noga. Lägg blasten åt sidan. Skär morötterna på mitten på längden, eller låt dem vara hela om de är små. Lägg på en bakplåt och blanda med lite olja. Strö över en nypa salt. Rosta morötterna i ugnen i 20-25 minuter, tills de fått en lätt krispig yta och mjuknat, men fortfarande har en inre kärna.
  4. Passa samtidigt på att rosta pumpakärnorna på en annan plåt i ugnen (sänk då temperaturen till 150 grader varmluft, om du har en varmluftsugn). Ansa trädgårdsbönorna. Ånga eller förväll i 5-7 minuter och kyl sedan av i iskallt vatten. Dela tomaterna på mitten. Hyvla fänkålen tunt med mandolin på bredden, eller skär tunt med kniv.
  5. Morotspesto
    Ta bort de grövsta stjälkarna från morotsblasten, lägg resten i ett vattenbad i 2 minuter och skölj sedan av noga för att avlägsna eventuell jord. Mixa ihop ingredienserna till peston. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servering
    Varva dinkel, bladgrönt, mynta, grönsaker och pumpakärnorna på ett stort fat. Klicka ut små klickar av peston ovanpå, servera resten vid sidan av.
1 juni 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...