Dillkyckling med primörer

NYHET
Dillkyckling med primörer
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Dillkyckling med primörer

20 ingredienser

1 h 15 min

Ett ljuvligt litet långkok att göra med sommarens alla goda primörer. Ernst gör en snabblagad variant med hel kyckling som han styckar, av skrovet gör han en riktigt god buljong. Glöm inte att smaka av på slutet så att du får den för dillkött så karaktäristiska balansen mellan sötma, syra och sälta.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

  • 1 kyckling
  • 2 knipplökar (eller 1 gul lök)
  • 1 morot
  • 2 l vatten
  • 1 knippe dillstjälkar, bundna med bindgarn
  • 5-6 vitpepparkorn
  • Kycklingskinn från bröst och ben

För grönsakerna

  • 250 g sockerärtor
  • 250 g haricots verts
  • 2 morötter
  • 2 majrovor
  • 1 knipplök (stor)
  • 250 g grön sparris

Smaksättning och redning

  • 1-1 citron, pressad saft
  • 3 msk ättiksprit 12 %
  • 5-6 msk strösocker
  • 2 dl grädde
  • 6 msk majsstärkelse
  • 1 knippe färsk dill (stort knippe)
  • salt
  • vitpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Stycka kycklingen. Skär loss klubborna och dela dem för att separera lår från ben. Lossa vingarna. Stycka ut brösten. Dra bort skinnet från de styckade kycklingbrösten och låren. Skär varje bröst i tre delar. Lägg ner skrovet i en gryta tillsammans med skinnet.
  2. Skär löken i grova bitar. Skala och slanta morot. Knyt ett bindgarn runt dillstjälkarna. Lägg ner allt i grytan. Fyll på med 2 liter vatten och tillsätt vitpepparkorn. Koka buljongen i ca 30-40 minuter utan lock.
  3. Ansa och dela sockerärtor och haricots verts tvärs över. Skala, halvera på längden och slanta morötterna. Skala och skär majrova i tunna klyftor. Skär löken i skivor.
  4. Sila buljongen. Lyft upp skrovet och grönsakerna från buljongen. Sila ev buljongen genom en finmaskig sil om du vill ha en klar buljong.
  5. Lägg i löken, kycklingen och morötterna. Låt koka 15 minuter.
  6. Häll i saften från citron (börja med lite och smaka dig sen fram) samt socker, ättika och stött vitpeppar.
  7. Skär bort den nedre torra delen på sparrisen.
  8. Tillsätt resterande grönsaker samt sparris. Sjud i några minuter.
  9. Rör ner grädden. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Tillsätt redningen under omrörning. Låt koka upp och sjuda tills vätskan har tjocknat något.
  10. Vänd i den hackade dillen (spara lite till garnering) och smaka av en sista gång.
  11. Bjud den krämiga dillkycklingen med nykokt potatis eller annat valfritt tillbehör. Garnera med den sparade dillen och servera genast.

Tips! Här kan du se hur man styckar hel kyckling.