Dagen efter-kräftsoppa
Dagen efter-kräftsoppa
20 ingredienser
30 m
Mustig kräftsoppa som passar perfekt att göra på överblivna kräftskal. Toppas med lax, krasse och körvel.
Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser
- 600 g skal från insjökräfta (helst svenska)
- 1 gul lök, hackad
- 2 klyftor vitlök, hackade
- 2 msk tomatpuré
- 10 kvistar timjan
- 2 stjärnanis
- 0,5 fänkål
- 1 morot
- 3 dl vitt vin
- 8 dl vatten
- 4 dl grädde
- citron, färskpressad
- salt
- 50 g smör
- 1-2 kvistar krondill
Tillbehör
- 400 g lax, mittbiten
- 0,5 gurka
- salt
- 0,5 ask krasse
- 1 knippe körvel
Gör så här
- Fräs grönsaker, kryddor och kräftskal i olivolja, tillsätt krondill om ni hittar i butiken. Avsluta med att röra i tomatpuré. Slå på vitt vin och reducera till hälften.
- Slå i vatten och grädde. Låt puttra ca 10-15 minuter. Mixa grovt med en stavmixer. Sila ner soppan i en ny kastrull och smaka av med citron och salt. Mixa skummig med smör innan servering.
- Skär lax, och gurka i mindre bitar och smaka av med salt. Lägg upp på tallrikar och garnera med krasse och körvel. Häll soppan i tallrikarna.