Currysvampsill

Currysvampsill
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Currysvampsill

11 ingredienser

30 m + tid i kyl

Klassisk currysill i vegetarisk tappning! Den goda currysillen är en klassiker på julbordet, så här gör du en vegetarisk variant med portabellosvamp istället för sill.

Tips! Om du inte vill ta curry och banan kan du smaksätta det hela med sambal/vitlök, tryffelolja eller vitlök/gurka.

Ingredienser

portioner burk

2+2+1 lag

  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 krm salt
  • 250 g portabellosvamp

Aquafaba - vegomajonnäs

  • 6 msk kikärtsspad
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 6 dl neutral olja

Smaksättning

  • 2 bananer (övermogna)
  • curry (fin ekologisk)

Gör så här

Dag 1

  1. Koka ihop 2+2+1-lagen snabbt
  2. Skär portabellosvampen till mindre bitar och lägg i skål. Häll varm lag över och täck med tallrik. Kyl ner.

Dag 2

  1. Starta med att vispa ihop kikärtsspadet, senapen och vinäger. När dessa gått ihop, häll försiktigt under omrörning ner oljan. Använd ekologiska råvaror så gott det går.
  2. Mosa bananerna och blanda ner i aquafaban och krydda upp curry till önskad styrka. Lägg i den väl avrunna svampen, rör om och lägg ner i någon fin burk.
  3. Svampsillen klarar en 10 dagar i kylen.