Crema catalana - Dante Zias recept

POPULÄRT
Crema catalana - Dante Zias recept
Foto: Dante Zia
Dante Zia
Dante Zia

Crema catalana - Dante Zias recept

11

8 steg att laga

7 ingredienser

3 h

Crema Catalana är en personlig favorit! Det krispiga, något brända sockret tillsammans med den krämiga krämen är gott. Väldigt gott. Hoppas det smakar! /Dante

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner
  • 5 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 25 g majsstärkelse
  • 1 citron, zest (finrivet skal)
  • 1 kanelstång
  • 100 g strösocker [ca 1 dl]
  • rörsocker

Gör så här

  1. Vispa ut majsstärkelsen med 1 dl av mjölken.
  2. Vispa ihop äggulorna med 50 g av sockret i en annan bunke.
  3. Häll resten av mjölken, 50 g socker, kanelstången och citronzesten i en kastrull. Låt koka upp under omröring. Ta från värmen.
  4. Blanda samman mjölk- och majsstärkelseblandningen med äggulorna och sockret. Se till så att det inte är några klumpar från majsstärkelsen i smeten!
  5. Häll, genom en sil, ned den varma mjölken i äggkrämen. Häll därefter tillbaka i kastrullen.
  6. Värm krämen under omrörning tills den tjocknar. Använd gärna en termometer, krämen ska komma upp i 83-84 grader.
  7. Häll därefter upp krämen i bruléeformar och ställ in i kylen tills de satt sig.
  8. Servering
    Strö över ett tunt lager rörsocker och bränn av med en bruléebrännare.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer