Crema catalana - Dante Zias recept

9 röster
3 h
4-6
Crema catalana - Dante Zias recept
Foto: Dante Zia

Crema Catalana är en personlig favorit! Det krispiga, något brända sockret tillsammans med den krämiga krämen är gott. Väldigt gott. Hoppas det smakar! /Dante

Visa mer
3 h
4-6

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 25 g majsstärkelse
  • 1 citron, zest (finrivet skal)
  • 1 kanelstång
  • 100 g socker (ca 1 dl)
  • rörsocker

Gör så här

  1. Vispa ut majsstärkelsen med 1 dl av mjölken.
  2. Vispa ihop äggulorna med 50 g av sockret i en annan bunke.
  3. Häll resten av mjölken, 50 g socker, kanelstången och citronzesten i en kastrull. Låt koka upp under omröring. Ta från värmen.
  4. Blanda samman mjölk- och majsstärkelseblandningen med äggulorna och sockret. Se till så att det inte är några klumpar från majsstärkelsen i smeten!
  5. Häll, genom en sil, ned den varma mjölken i äggkrämen. Häll därefter tillbaka i kastrullen.
  6. Värm krämen under omrörning tills den tjocknar. Använd gärna en termometer, krämen ska komma upp i 83-84 grader.
  7. Häll därefter upp krämen i bruléeformar och ställ in i kylen tills de satt sig.
  8. Servering
    Strö över ett tunt lager rörsocker och bränn av med en bruléebrännare.
7 maj 2018

Laddar fler recept