Crema catalana - Dante Zias recept

POPULÄRT
Crema catalana - Dante Zias recept
Foto: Dante Zia
Dante Zia
Dante Zia

Crema catalana - Dante Zias recept

11

8 steg att laga

7 ingredienser

3 h

Crema Catalana är en personlig favorit! Det krispiga, något brända sockret tillsammans med den krämiga krämen är gott. Väldigt gott. Hoppas det smakar! /Dante

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner
  • 5 dl mjölk
  • 4 äggula
  • 25 g majsstärkelse
  • 1 citron, zest (finrivet skal)
  • 1 kanelstång
  • 100 g strösocker [ca 1 dl]
  • rörsocker

Gör så här

  1. Vispa ut majsstärkelsen med 1 dl av mjölken.
  2. Vispa ihop äggulorna med 50 g av sockret i en annan bunke.
  3. Häll resten av mjölken, 50 g socker, kanelstången och citronzesten i en kastrull. Låt koka upp under omröring. Ta från värmen.
  4. Blanda samman mjölk- och majsstärkelseblandningen med äggulorna och sockret. Se till så att det inte är några klumpar från majsstärkelsen i smeten!
  5. Häll, genom en sil, ned den varma mjölken i äggkrämen. Häll därefter tillbaka i kastrullen.
  6. Värm krämen under omrörning tills den tjocknar. Använd gärna en termometer, krämen ska komma upp i 83-84 grader.
  7. Häll därefter upp krämen i bruléeformar och ställ in i kylen tills de satt sig.
  8. Servering
    Strö över ett tunt lager rörsocker och bränn av med en bruléebrännare.