Citron- och fänkålssill med potatis och ägg

Citron- och fänkålssill med potatis och ägg
Foto: Tv4
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Citron- och fänkålssill med potatis och ägg

31 ingredienser

1 h

En riktigt lyxig rätt med hemgjord citron- och fänkålssill med variation på potatis, perfekt kokt ägg fyllt med örtolja och gräslök och fänkålsemulsion.

Ingredienser

portioner

Citron- och fänkålssill

  • 1 citron
  • 1 gul lök
  • 1 fänkål
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk fänkål
  • 1 förp 5-minuterssill (à 220g)

Gräslök- och fänkålsolja

  • 100 g gräslök
  • 100 fänkålsdill
  • 400 g matolja
  • 1 g salt

Gräslök- och fänkålsemulsion

  • 200 g gräslök, och fänkålsolja
  • 2 äggulor
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 g salt

Fänkålssallad

  • 1 fänkål
  • 1 färsk silverlök
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • 1 msk olivolja
  • fänkålsdill
  • salt
  • peppar

Tillbehör

  • 12 skivor potatis, kall kokt
  • 4 ägg, kokta 6 minuter
  • potatischips
  • gräslöksblomma
  • vitlöksblomma
  • fänkålsdill

Gör så här

Citron- och fänkålssill

  1. Riv skalet från citronen och skär sedan citronen i halva skivor.
  2. Skala och skiva löken.
  3. Koka upp ättika, vatten och socker tillsammans med kryddorna.
  4. Dela ner fänkål i mindre bitar och koka ”al dente” i lagen.
  5. Lägg sedan i lök och citron skivorna.
  6. Låt svalna.
  7. Skär sillen i ca 1 cm tjocka skivor.
  8. Varva sill med lag i glasburk.

Gräslök- och fänkålsolja

  1. Värm olja till 80 grader.
  2. Lägg örter i mixer och slå på oljan.
  3. Mixa i ca 3 minuter eller tills oljan blir mörkgrön. Sila och kyl.

Gräslök- och fänkålsemulsion

  1. Blanda äggulor, vinäger och salt i en bunke.
  2. Vispa i oljan lite i taget tills all olja är uppbunden.
  3. Smaka av med salt och peppar. Tips: Det går att köpa färdig majonnäs och mixa i örter.

Fänkålssallad

  1. Skiva fänkålen och löken tunt. Lägg i kallt vatten, gärna ett par timmar.
  2. Lyft och sila bort vatten från lök och fänkål.
  3. Blanda lök och fänkål med olivolja och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör och servering

  1. Skala och koka potatis, kyl ner.
  2. Skiva potatis och lägg på tallrik. Garnera med lök och fänkålssallad, löjrom och fänkålsdill.
  3. Lägg på ägg och slå på grön olja. Toppa med blommor.
  4. Spritsa på gräslök och fänkålsemulsion. Toppa med potatischips.