Citron- och dillgravad lax

koket.se
Citron- och dillgravad lax
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Citron- och dillgravad lax

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

6 ingredienser

20 m + tid i kyl

Att grava sin egen lax är enklare än man tror och blir väldigt populärt till sommarens festligheter.

Se Gert Klötzke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 20
  • 1 kg laxfilé utan skinn (färsk mittbit)
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 1 tsk vitpepparkorn, grovt krossade
  • 1 citron, rivet skal
  • 12 dillstjälkar, krossade

Gör så här

Dag 1

  1. Putsa laxen så att den är slät och fri från ben och hinnor. Skär laxen på längden i två avlånga bitar.
  2. Blanda socker, salt och peppar till gravningen. Gnid in laxsidan med blandningen. Strö över rivet citronskal och dillstjälkarna.
  3. Lägg laxfilén i dubbla plastpåsar. Låt stå 1 timme i rumstemperatur så att gravningen startar.
  4. Lägg in laxen i kylen mellan två tallrikar, så att det blir tyngd på laxen. Låt grava till nästa dag.

Dag 2

  1. Ta ut laxen och torka den nästan torr med hushållspapper. Akta så att kryddorna inte faller av.
  2. Lägg laxen i en ny plastpåse och grava ytterligare ett dygn.
  3. Ta upp laxen ur påsen, torka torr och skiva upp i tunna skivor.