Christoffers skaldjurspasta

POPULÄRT
Christoffers skaldjurspasta
Foto: TV4
Christoffer Nordin
Christoffer Nordin

Christoffers skaldjurspasta

Av: Christoffer Nordin

Från: Sveriges mästerkock

32 ingredienser

1 h 15 min

Lyxig pastarätt med hemgjord pasta och skaldjursås på egen fond. Vid servering toppas pastan med hjärtmusslor och blåmusslor.

Ingredienser

portioner

Linguinepasta

  • 6 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • vatten

Skaldjurssås

  • 6 havskräfta, kokta
  • 500 g frysta räkor, tinade, eller färska
  • 0,5 chilifrukt
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 6 klyftor vitlök
  • 100 g rotselleri
  • 1 fänkål
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 msk mild olivolja
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 4 msk cognac
  • 3 dl vispgrädde
  • cayennepeppar
  • 1 citron, saft
  • 8 körsbärstomater
  • salt
  • peppar

Blåmusslor och hjärtmusslor

  • 16 hjärtmusslor
  • 12 blåmusslor
  • 0,5 chilifrukt
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl torrt vitt vin
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 0,5 dl persilja, hackad

Gör så här

Pastadeg

  1. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop dem med salt.
  2. Häll mjölet på arbetsbänken och gör en grop i mitten av "mjölberget". Häll de vispade äggen i gropen. Blanda snabbt samman med en gaffel eller med fingrarna tills allt kan samlas ihop till en degklump. Tillsätt olivoljan. Om det behövs för att samla ihop torrt mjöl, fukta med lite vatten.
  3. Knåda degen på en mjölad arbetsyta cirka 5 minuter. Arbeta degen tills den är jämn och elastisk. Om degen känns kladdig arbeta in ytterligare lite mjöl. Lägg degen i en plastfolie och låt den vila i kylskåp i 20 minuter.

Skaldjurssås

  1. Nu är det tid att börja med skaldjurssåsen och att koka musslorna. Detta görs under tiden pastan vilar.
  2. Förbered med att skala och hacka morot, gul lök, vitlök, rotselleri, chili och fänkål grovt. Lägg i en bunke.
  3. Skala räkor och kräftor, lägg skalen åt sidan. Skär kräftstjärtarna i mindre bitar och spara i en bunke ihop med de skalade räkorna.
  4. Fräs skalen och tomatpurén i hälften av olivoljan i en stor kastrull. .
  5. Slå på cognac i kastrullen och tänd eld på den. Häll i alla grovhackade grönsaker.
  6. Häll på vitt vin. Tillsätt så mycket vatten som behövs för att täcka skalen. Reducera ner tills hälften av väskan har kokat bort. Skumma av.
  7. Sila av allt i kastrullen till en ny kastrull. Fortsätt att reducera tills hälften återstår. Smaka av fonden (den ska ha en djup och stark smak). Har den ej detta reducerar du den ytterligare. Det enda som försvinner är vatten, smakerna blir bara starkare.
  8. Häll på grädde och låt koka ihop i 10 minuter. Krydda med peppar, salt, cayennepeppar efter smak. Tänk på att ta i med kryddorna då pastan tonar ut smakerna. Smaka av med citronsaft. Vill man ha lite tjockare konsistens, reder du den med lite majsstärkelse (behövs oftast inte).
  9. Klyfta körsbärstomaterna.
  10. Häll resterande olivolja i en liten stekpanna och fräs på hög värme i 1-2 minuter. Elda på tomaterna vid fräsningen så de får en fin färg och smak.
  11. Tillsätt tomaterna i skaldjurssåsen. Detta höjer fräschören.

Blåmusslor och hjärtmusslor

  1. Släng trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackar dem lätt mot diskbänken.
  2. Skölj dem därefter ytterligare några gånger i kallt vatten.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili i olivolja i en kastrull tills det fått lite färg.
  4. Tillsätt musslorna och vinet, låt koka upp. Musslorna ska koka under lock, 2-3 minuter, tills de öppnat sig. Släng de som inte öppnat sig. Smaka av med salt och peppar.
  5. Låt detta stå och vänta i kastrullen med lock på till servering.

Linguinepasta

  1. Nu fortsätter vi med pastan. Platta ut degbiten med handflatan.
  2. Strö över lite mjöl och kavla ut till en extra tunn deg, ca 1-1,5 mm. Eller använd gärna en pastamaskin. Använd munstycket som gör spagetti/linguine.
  3. Koka pastan al dente ca 2-3 minuter i välsaltat vatten.

Servering

  1. Lägg räkor och kräftor i såsen, så de får ligga och bli ljumna, ligger de för länge blir de lätt tråkiga i konsistensen.
  2. Häll av pastan och lägg den i skaldjurssåsen, rör runt så såsen blandas med pastan.
  3. Ta sedan en pincett och rulla upp pasta på pincetten. Lägg pastan snyggt i mitten på en djup tallrik.
  4. Toppa med blåmusslor och hjärtmusslor, fördela jämnt på tallrikarna. Häll på lite extra skaldjurssås över pastan.
  5. Garnera med hackad persilja och gärna lite nymalen svartpeppar.