Christins surf and turf

NYHET
Christins surf and turf
Foto: TV4
Christin Kashou
Christin Kashou

Christins surf and turf

11

26 ingredienser

Lyxig varmrätt med tournedo serverad med hummer, puré på jordärtskocka och chimichurri. 

Ingredienser

portioner4

Oxfilé

  • 4 port oxfilé, tournedos (á 200 g)
  • 4 msk smör
  • 1 msk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 4-5 kvistar färsk timjan
  • 0,5 dl cognac
  • Steksnöre

Hummer

  • 4 humrar, råa eller kokta
  • 1 msk salt
  • 4 msk smör

Jorärtskockspuré

  • 500 g mjölig potatis
  • 300 g jordärtskocka
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • salt

Chimichurri

  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 0,5 dl färsk koriander, finhackad
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • salt
  • peppar

Garnityr

  • 1 citron
  • gräslök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 110 grader varmluft.
  2. Börja med att koka potatisen i lättsaltat vatten med skal på. Skala jordärtskockorna och koka i en separat kastrull med lättsaltat vatten. Koka dem mjuka under lock.
  3. Salta och peppra oxfilén. Klipp steksnöret i 4 bitar á 20 cm. Vira snöret 2–3 varv runt "midjan" på köttbiten och knyt snöret. Låt en stekpanna bli riktigt het. Bryn oxfilén i hälften av smöret på båda sidorna i 1–2 minuter. Addera sedan cognacen och tänd eld. Tänk på att stänga av ev. köksfläkt och att alltid ha ett lock nära tillhands för att kväva eld. Lägg i resten av smöret samt vitlök och timjan. Ös köttet i ca 1 minut. Ställ sedan in köttet i ugnen. Låt köttet gå i ugnen tills en innertemperatur på 53–54 grader har uppnåtts.
  4. Finhacka alla ingredienser till chimichurrin och blanda med olivolja, rödvinsvinäger, salt och peppar. Låt stå och dra i ett par minuter.
  5. Häll av vattnet på potatisen och jordärtskockorna. Skala potatisen och pressa sedan allt med hjälp av en potatispress. Montera ner smör och grädde och smaksätt purén med salt.
  6. Koka upp en stor kastrull med vatten. Blanchera humrarna i 15 sekunder, tills du ser att de fått en röd färg. Gäller endast om hummern är rå. Värm upp en stekpanna på medelhög värme och bryn smöret till dess att det fått en mörkbrun färg och en nötig karaktär. Bryt av stjärten på hummern och skala tills du får ut fyra fina hummerstjärtar. Salta hummerstjärtarna och slunga dem i det brynta smöret.
  7. Skär citronen i två delar och stek i stekpannan till den ändrat färg.
  8. Servering: Ta ut oxfilén ur ugnen och klipp bort steksnöret. Pressa på den grillade citronen. I mitten av tallriken, placera 3 msk puré som du sedan formar till en cirkel. Placera oxfilén mitt i purén och lägg sedan hummerstjärten på toppen. Häll på ca 2 msk av chimichurrin över hummerstjärten och garnera tallriken med ett långt gräslökstrå.