Citronsill

Foto: Fredrik Sandin Carlson
Citronsill
9 ingredienser
12h 15 min
Vad vore jul, midsommar och påsk utan sill och nubbe?
Inlagd sill håller sig ungefär en vecka i kylskåp.
Ingredienser
- 1 förp urvattnad inläggningssill à 420 g
- 10 cm purjolök, mittbit
- 1 äggula
- 1 msk senap
- 0,5 dl rapsolja
- 1 citron, rivet skal och saft
- 2 msk strösocker
- 5 msk crème fraîche
- vitpeppar, från kvarnen
Gör så här
- Skölj sillfiléerna och skär dem i 2 centimeter breda bitar. Ansa purjolöken och skär den i 3 millimeter stora bitar. Strimla lite till garnering.
- Blanda äggula och senap i en skål. Vispa ned olja i en tunn, jämn stråle tills det blir en slät sås.
- Tillsätt purjolöksbitar, skal och saft av citron, socker och crème fraiche. Smaka av med vitpeppar.
- Lägg ned sillen och låt dra i kylen 1–2 dygn.
- Garnera med dill och fina strimlor citronskal. Servera gärna tillsammans med citronsnaps.