Chokladpavlova med rårörda hallon och vaniljmascarpone

Chokladpavlova med rårörda hallon och vaniljmascarpone
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Chokladpavlova med rårörda hallon och vaniljmascarpone

11 ingredienser

En alldeles magiskt god chokladpavlova gjord på varmvispad maräng - en riktig favorit bland efterrätter!

Ingredienser

portioner10 - 12 stycken
  • maräng
  • 40 g mörk choklad
  • 4 äggvitor
  • 2,5 dl strösocker
  • hallon, rårörda
  • 0,5 l färska hallon
  • 2 msk rörsocker

Vaniljmascarpone

  • 1 burk mascarpone (225 g)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljpaste
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Hacka chokladen och smält denna. Låt svalna under tiden du gör marängen.
  2. Separera äggvitorna från äggulorna. Lägg äggvitorna socker i en värmetålig skål.
  3. Ta fram en kastrull och fyll med 1/3 vatten. Placera den värmetåliga skålen i kastrullen (viktigt att skålen så pass stor att kanterna täcker öppningen på kastrullen). Värm upp till ett varmt vattenbad.
  4. Vispa äggvitan och sockret med en handvisp under tiden du värmer marängen i skål över vattenbadet. Värm marängen till ca 60 grader under vispning. När smeten har uppnått rätt temperatur, ta bort den från värmen och vispa den kraftigt tills den har svalnat, gärna med en köksassistent eller elvisp.
  5. Vänd ner chokladen med en slickepott, enbart vända ner så du får tydliga mönster från den mörka chokladen.
  6. Klicka upp marängen (cirka 10-12 stycken) på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  7. Grädda mitt i ugnen på 140 grader varmluft i cirka 30-40 minuter. Låt svalna.
  8. Häll färska hallon och rörsocker i en skål, rör om och låt stå i kylen inför servering.
  9. Vispa mascarpone, grädde, vaniljpaste och florsocker till en krämig konsistens.
  10. Knäck ett litet hål i marängen och fyll med rårörda hallon och vaniljmascarpone.