Choi sum och silkestofu med ostronsås

Choi sum och silkestofu med ostronsås
Foto: Magnus Skoglöf

Choi sum och silkestofu med ostronsås

13 ingredienser

Recept: Jennie Walldén

Tofu är ett bra alternativ till kött och även om tofu ursprungligen kommer från Kina så finns det också svensk produktion, kolla gärna om du kan hitta närproducerat! 

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologisk vitlök och rapsolja.

TIPS! 

Böngroddar är både hälsosamma och miljövänliga! Varför inte prova att grodda dina egna bönor - se Sèbastien Boudets groddskola här >>

WWF one planet plate ny

ONE PLANET PLATE

Denna rätt ger 0,3kg CO2e växthusgaser per portion inkl. ris

Ingredienser

portioner
  • 500 g pak choi (eller choi sum)
  • 1 kruka färsk koriander
  • 3 klyftor vitlök, skalade och skivade
  • 2 tsk färsk ingefära, riven
  • 0,5-1 chilifrukt, röd , tunt skivad (beroende på vilken styrka du vill ha)
  • 4 salladslökar, skurna i 4 cm längder
  • 1 dl ostronsås
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 tsk fisksås
  • 150 g böngroddar
  • 500 g silkestofu
  • 1 dl jordnötter
  • rapsolja (till stekning)

Gör så här

  1. Skär choi sum/ pak choi i fyra centimeter längder. Om du använder pak choi så dela dem på mitten på längden och dela varje längd i fyra klyftor.
  2. Finhacka korianderstjälkarna och spara bladen till garnering. Fräs vitlök, ingefära, chili och salladslök i olja i en minut tills det doftar aromatiskt. Tillsätt choi sum och låt fräsa på hög värme i en minut. Rör om under tiden.
  3. Häll ner ostronsås, sesamolja och fisksås. Lägg även ner böngroddar och korianderstjälkar.
  4. Rör om så att allt täcks med såsen.
  5. Lägg försiktigt i tofun och dela varsamt i mindre bitar.
  6. Vänd om så att all tofu täcks av sås. Ta av från värmen och strö över jordnötter och korianderblad.
  7. Servera genast med ångande varmt jasminris.
TIPS!
Beräkna din klimatpåverkan här!
WWF matkalkylatorn ny

Beräkna din klimatpåverkan här!

Ta hjälp av Matkalkylatorn och se om din middag får rött eller grönt ljus.

Läs mer