Sébastien Boudets groddskola

Sébastien Boudets groddskola

Att grodda bönor och spannmål förändrar en massa i smak, textur och näringsinnehåll vilket ser jag som en fördel just nu, mitt i vintern.
koket.se
Sébastien Boudets groddskola

**Metod för att grodda
**Häll olika bönor och spannmål i en skål och skölj dem ordentligt. Fyll skålen med 10-20 graders vatten och sätt på ett lock. Låt det ligga i vattnet i 6-10 timmar. 

Skölj ordentligt och ställ skålen på en mörk plats och låt det hela gro. Alla bönor och spannmål måste sköljas 2 gånger om dagen och hela processen kan ta upp till 4-5 dagar. När skotten har blivit fina är det bara att stoppa dem i en burk med tätt lock i kylen och då är det bara att ta vid behov. Se till att skölja dem innan varje användning.  

Metod för att lättkoka Häll olika bönor och spannmål av samma storlek (alltså inte quinoa och gröna ärtor tillsammans) i flera kastruller med lock. Skölj alla ordentligt och fyll på alla kastruller med kallt vatten. Sätt på locket och låt det hela vila i rumstemperatur i 6-10 timmar. Groddningen kommer igång då och frigör en massa näring och smaken på alla bönor o spannmål blir sötare. Skölj, salta och sätt på spisen på hög värme tills det börja koka… 

Efter detta är det en smaksak lite på hur mjuka man vill att bönorna och spannmålet ska vara. Jag kör bara någon minut för quinoa, linser och 2-3 minuter på kikärtor, sojabönor eller gula ärtor, 5-6 minuter för kidneybönor, emmer och dinkel.

Tips på recept