Catarinas lyxiga räkmacka

catarinas lyxiga rakmacka
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Catarinas lyxiga räkmacka

6

15 ingredienser

40 min

Catarina bjuder på en riktig klassiker i form av räkmacka med kokt ägg och hemslagen majonnäs. Precis sådär gott som du kan föreställa dig!

Ingredienser

portioner4
  • ca 800 g frysta räkor, tinade (storlek 50/70)
  • 4 ägg
  • 4 skivor formfranska
  • smör, att bre bröden med
  • 4 salladsblad, isbergs- eller cosmopolitansallad
  • 2 tomater

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk ättiksprit 12 %
  • 2,5-3 dl rapsolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Garnering

  • 1 citron, skivor
  • dillvippa
  • cayennepeppar

Gör så här

  1. Koka äggen i 8-9 minuter. Häll av och kyl dem under rinnande kallt vatten så att de svalnar helt.
  2. Majonnäs
    Separera gulorna från vitorna och lägg äggulorna i en bunke (det gör inget om lite vita kommer med).
  3. Rör ihop gulorna med dijonsenap och ättika. Tillsätt rapsoljan under konstant vispning, först droppvis sedan i en tunn stråle. Om majonnäsen känns väl tjock kan du späda den med ett par droppar kallt vatten. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Skala räkorna.
  5. Skiva citron och gurka, skär tomaterna i klyftor.
  6. Montering
    Skiva brödet.
  7. Bred lite smör på bröden och lägg på ett salladsblad.
  8. Skala och halvera äggen. Lägg äggen på salladen med gulan nedåt.
  9. Skeda på den goda majonnäsen och fortsätt toppa med tomat och räkorna.
  10. Dekorera med citronskivor, gurka, dillvippor och lite cayenne på toppen!