Carpaccio på rostad rotselleri

NYHET
Carpaccio på rostad rotselleri
Foto: Frida Ronge
Frida Ronge
Frida Ronge

Carpaccio på rostad rotselleri

15 ingredienser

45 min

Carpaccio på rostad rotselleri, trattkantareller och lagrad ost är en förrätt som hyllar hösten!

Ingredienser

portioner

Carpaccio

  • 1 rotselleri (medelstor)
  • 200 g trattkantareller
  • 1 msk smör (till svampen)
  • 1 msk olivolja (till svampen)
  • 50 g rostade hasselnötter (eller valnötter)
  • flingsalt
  • svartpeppar

Örtolja

  • 1 dl neutral olja (t.ex. raps)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 kruka färsk bladpersilja (liten)
  • 0,5 kruka basilika
  • 0,5 klyfta vitlök
  • salt

Servering

  • ev Västerbottensost, färskriven (eller parmesanost, uteslutas för veganskt)
  • ev 2-3 blad babyspenat (eller örter t.ex. krasse, timjan)

Gör så här

Carpaccio

  1. Skala rotsellerin och skär den i tunna skivor (ca 2–3 mm).
  2. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper, ringla lite olja över och salta lätt.
  3. Rosta i ugnen på 200 grader i ca 15–20 minuter tills skivorna är mjuka men fortfarande håller formen. Låt svalna lite.
  4. Rensa trattkantarellerna och dela eventuellt större svampar.
  5. Stek svampen i en torr panna tills vätskan kokat bort.
  6. Tillsätt smör samt olivolja och fräs tills svampen har fin yta. Salta och peppra.
  7. Rosta hasselnötterna i en torr panna eller i ugnen tills de har fin färg. Hacka dem sedan grovt.

Örtolja

  1. Mixa neutral olja, olivolja, örter och vitlök slätt med en stavmixer eller blender. Smaka av med lite salt.

Servering

  1. Lägg upp rotsellerin på tallriken.
  2. Toppa med trattkantareller, örtolja, nötter och ost.