Laxtårta med pepparrot
Laxtårta med pepparrot
13 ingredienser
Smörgåstårta med rökt lax, pepparrot och kesella på kavringsbotten. En lyxig smörgåstårta som du kan servera som förrätt.
Födelsedagskalas, dop, trädgårdsfest... Herregud, vad ska vi bjuda på? Håll med om att det är genialiskt med smörgåstårta: gott, lätt att laga och smidigt att servera. Det här är en modern variant med rökt lax och pepparrot, väl beprövade smaker som går hem hos de flesta. Tårtan passar bra som ensamrätt, men du kan också servera den på en buffé eller som förrätt. /Caroline Hofberg
Ingredienser
Kavringsbotten
- 75 g smör
- 200 g kavring
Fyllning
- 200 g kallrökt lax
- 1 rödlök
- 250 g kvarg
- 3 dl gräddfil
- 0,5 dl dill, hackad
- 2 msk färsk pepparrot, riven
- salt
- 4 gelatinblad
Garnering:
- kallrökt lax, i tunna skivor
- citron
- dill
Gör så här
- Smält smöret och låt det svalna. Smula brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda.
- Häll över smulblandningen i en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Tryck ut smulorna med handen över bottnen och en bit upp på kanten. Låt formen stå minst 1 timme i kylen.
- Finhacka lax och lök. Blanda kesella, gräddfil, lax, lök, dill och pepparrot. Smaka av med salt.
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka 5 minuter. Lyft upp dem och smält dem på mycket svag värme. Blanda ner 3 msk av laxröran i kastrullen och rör ut med gelatinet. Häll över smeten i laxröran och blanda noga.
- Bred ut fyllningen över bottnen. Täck över med plastfolie och låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar. Garnera med laxrosor, citron och dill vid servering.