Smak av Österlen

Foto: TV4
Smak av Österlen
9 ingredienser
Rökt laxtartar med färsk sparris. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 400 g rökt lax
- 200 g vit sparris
- 75 g marscaponeost
- citron, pressad
- salt
- vitpeppar, färskmalen
- närodlade tomater (när tomaterna inte är i säsong, hoppa över)
- kallpressad rapsolja från Österlen
- 1 förp löjrom (eller laxrom)
Gör så här
- Skala och koka sparrisen (utan knopparna). Mixa och passera genom en sil. Blanda med citronsaft och mascarponeost, smaka av med salt och peppar. Koka knopparna i lätt saltat vatten i ca 2 min. Kyl ned.
- Skala, kärna ur och skär tomatköttet i 1/1 gånger 1/2 cm. Tag en stansring med ca 8 cm diameter. Tryck i fint hackad rökt lax till ett ca 2-2, 5 cm högt lager. Täck med ett ca 1,5 cm tjockt lager sparris- och ostblandning. Överst lägg löjrom eller alternativt löjrom.
- Lägg tartaren på en tallrik. Fördela tomatkött och sparrisknoppar runt. Droppa lite olivolja och dekorera med dill.