Cajun shrimp and grits

Cajun shrimp and grits
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Cajun shrimp and grits

18 ingredienser

1 h

”En riktig klassiker! Räkorna stekta med cajunkryddor och bacon. Grits görs i originalet på vitt majsmjöl och rediga mängder smör, här en lite lättare variant på majsmjöl och olivolja. Grits kan liknas med polenta men polentan görs på gult majsmjöl och är grynigare i konsistensen.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner4 - 6

Cajun kryddmix

  • 2 tsk salt
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1,5 tsk torkad oregano
  • 1,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk chiliflakes

Räkor

  • 150 g bacon, i kuber
  • 500 g vannameiräkor, råa (eller andra råa räkor, MSC-märkta)
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk av kryddmixen
  • 4 salladslökar, hackade

Grits

  • 5 dl mandeldryck
  • 5 dl vatten
  • 2,5 dl majsmjöl
  • 1 dl olivolja
  • salt

Gör så här

Cajun kryddmix

  1. Blanda allt.

Räkor

  1. Stek bacon tills det är krispigt, ta ur baconet med en hålslev men lämna fettet i pannan.
  2. Stekt räkorna i fettet tills de ändrat färg till rosa.
  3. Tillsätt vitlöken och kryddmixen, blanda väl och stek under omrörning ytterligare två minuter.
  4. Tillsätt baconkuberna och vänd runt.
  5. Servera med salladslöken strösslad på toppen.

Grits

  1. Koka upp mandeldryck och vatten.
  2. Vispa ner majsmjölet och fortsätt vispa så det blir så lite klumpar som möjligt.
  3. Låt sjuda på låg värme tills gritsen är klara, ca 30 minuter.
  4. Rör ner olivoljan och fortsätt röra tills allt är blandat och du har en jämn smet.
  5. Smaka av med salt.
  6. Servera direkt.