Caesarsallad med räkor och krispiga krutonger

koket.se
Caesarsallad med räkor och krispiga krutonger
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Caesarsallad med räkor och krispiga krutonger

17 ingredienser

35 min

Favoritsalladen där den underbart goda dressingen spelar huvudrollen. Här har Catarina lagt till handskalade räkor, dillkrutonger och tomater för att göra salladen till en riktig lyxsallad.

Se Catarina König laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 2 romansallad
  • 250 g handskalade räkor
  • 10 romanticatomater
  • 3 skivor surdegsbröd
  • 50 g smör (eller olja att steka krutonger i)
  • 1 tsk torkad dill
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Caesardressing

  • 1 ägg (äggula + lite vita)
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 sardellfiléer (eller 1 tsk sardellkräm)
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 tsk rödvinsvinäger
  • 1,25 dl rapsolja
  • 1 dl parmesanost, riven (gärna lagrad 22 månader)

Topping

  • parmesanost, hyvlad
  • färsk dill

Gör så här

  1. Skär romansalladen i bitar. Lägg i en skål med iskallt vatten.
  2. Ha i äggula plus lite vita, vitlök, sardeller, citronsaft och rödvinsvinäger i ett mixerglas/cylinderformad bunke.
  3. Sätt ned stavmixern och fyll på med rapsoljan.
  4. Sätt på stavmixern och dra den långsamt uppåt tills det blir krämig konsistens likt en mafjonnäs. Dra inte för fort, då hinner inte ägget binda oljan.
  5. Vänd i riven parmesan och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Vill du ha en tunnare konsistens så kan du tillsätta ca 1 msk mjölk. Ställ kallt.
  6. Skär surdegsbrödet i tärningar. Stek dem i smöret i en stekpanna tills de är rostade och gyllene. Salta, peppra och strö över torkad dill.
  7. Häll av salladen och lägg den på en kökshandduk för att droppa av. Halvera tomaterna.
  8. Lägg sallad och tomater i en skål. Blanda med dressingen.
  9. Lägg upp sallad på tallrikar, toppa med räkor och krutonger. Avsluta med lite hyvlad parmesan och färsk dill.