Mungbönsplättar - Nokdo chun

Foto: Ulrika Pousette
Mungbönsplättar - Nokdo chun
12 ingredienser
De här plättarna är matiga med bra konsistens utan att man behöver använda vetemjöl- trevliga för alla, inte minst glutenintoleranta. /Byung-Hi och Byung-Soon
På bilden syns även
.
Serveras som förrätt eller som drinktilltugg. Vill du göra en större måltid, servera med ris och till exempel
Marinerade böngroddar - Sookju Namul
.
Ingredienser
- 2 dl mungbönor, skalade och torkade
- 1 dl böngroddar [50 g]
- 5 cm salladskål, gröna delen
- 1 dl purjolök, hackad
- 2 msk sesamolja
- 1 msk vitlök, pressad
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
- matolja, till stekning
Dippsås
- 3 msk koreansk soja (eller japansk)
- 1 tsk sesamolja
- 1 krm ättika (eller vitvinsvinäger)
Gör så här
Plättar
- Lägg mungbönorna i blöt 1 timme.
- Förbered under tiden de andra grönsakerna: förväll böngroddarna och hacka dem grovt.
- Förväll salladskålen och strimla den.
- När mungbönorna har stått i vatten 1 timme, häll av vattnet och mixa till en tjockgrynig smet.
- Blanda i grönsaker, sesamolja och kryddor och rör ihop till en tjock smet.
Sås
- Blanda ihop ingredienserna till dippsåsen.
Plättar
- Hetta upp matolja i en stekpanna på medelvärme.
- Klicka i smeten. Gör 6-7 cm stora plättar.
- Stek i några minuter på båda sidor tills plättarna är krispiga och fått fin färg.
- Skär eventuellt plättarna i halvor och servera med dippsåsen.