Burrata med basilikaolja och ugnsrostade tomater

Burrata med basilikaolja och ugnsrostade tomater
Foto: Catarina König
Catarina König
Catarina König

Burrata med basilikaolja och ugnsrostade tomater

12 ingredienser

25 min

”Sharing is caring. Något av det godaste jag vet, faktiskt ÄLSKAR! En magisk förrätt som passar lika bra att sätta fram på tapasbordet.” / Catarina
Vintips! Albariño eller sancerre som hjälper till att balansera det feta i burratan och det söta i tomaterna.

Ingredienser

portioner
  • 2 burrata
  • 150 g romanticatomater
  • 2 msk olivolja
  • 4 skivor surdegsbröd, delade på hälften
  • 30-50 g smör, att steka brödet i
  • svartpeppar
  • flingsalt

Basilikaolja

  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 0,75 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök, liten eller 0,5 stor
  • 0,5 citron, rivet skal + lite saft
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 160 grader eller 150 grader varmluft. Lägg tomaterna i en ugnsform och ringla olivolja över. Salta och sätt in i ugnen för att rostas 15-20 minuter.
  2. Basilikaolja
    Mixa basilikablad, olivolja, och vitlök till en grön och härlig olja. Tillsätt citronzest, lite citronsaft och smaka av med salt.
  3. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör. Dela brödskivorna på hälften och stek i omgångar på medelhög värme tills de är gyllene och krispiga.
  4. Servering
    Ta fram två uppläggningsfat. Dra isär burratan och lägg på faten. Lägg på tomater, ringla basilikaolja över och lägg de smörstekta bröden intill.
  5. Dra något varv med svartpepparkvarnen över, strö på lite flingsalt och toppa med finskuren basilika. Ställ fram faten och två skedar per servering. Låt två personer dela på ett fat. Med skedarna kan man lägga upp allt gott på bröden.