Budapesttårta i långpanna med jordgubbar

koket.se
Budapesttårta i långpanna med jordgubbar
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Budapesttårta i långpanna med jordgubbar

11 ingredienser

1 h

Ljuvlig tårta med hasselnötsmaräng som görs i långpanna och räcker till många. Fyllningen med syrlig färskostgrädde och jordgubbar bryter av fint mot den söta marängen. En given favorit till sommarens alla kalas.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Budapestbottnar

  • 140 g hasselnötter
  • 6 äggvitor
  • 2 dl strösocker, till äggvispet
  • 1 dl majsstärkelse
  • 2 dl strösocker, till hasselnötterna

Syrlig jordgubbsgrädde

  • 600 g färskost
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl florsocker
  • 2 citroner, rivet skal
  • 750 g färska jordgubbar

Till garnering

  • 250 g färska jordgubbar

Gör så här

Bottnar

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rosta nötterna på en plåt i ugnen ca 7-10 minuter. När de fått fin färg, ta ut och gnugga dem skalfria i en torr kökshandduk. Låt svalna.
  3. Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med majsstärkelse och strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  4. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
  5. Sikta försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
  6. Täck två plåtar med bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll.
  7. Spritsa ut smeten i längder längs med kortsidan tills smeten tar slut.
  8. Grädda bottnarna, en i taget, i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt varje botten svalna helt innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.

Fyllning

  1. Skölj jordgubbarna, ta bort bladen och skär jordgubbarna i mindre bitar. Lägg bitarna på hushållspapper så att överflödig vätska försvinner.
  2. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med elvisp. Rör ner florsocker´och rivet citronskal. Vänd försiktigt ner jordgubbsbitar.
  3. Bred ut hälften av jordgubbsgrädden över första bottnen. Lägg på andra bottnen och bred ut resten av fyllningen.
  4. Dekorera med resten av jordgubbarna och servera direkt.