Brässerad älgstek med brysselkål
Brässerad älgstek med brysselkål
31 ingredienser
2 h
Älgstek med brysselkål, rotselleri, svamppytt och pepparrotskräm låter som en helt perfekt helgmiddag nu i höst!
Ingredienser
Älgstek med sås
- 1 kg högrev (älg)
- 1 morot
- 0,25 rotselleri
- 1 gul lök
- färsk timjan
- lagerblad
- 1 kanelstång
- 2 köttbuljongtärningar
- 4 dl vatten
- svartpeppar
- 0,5 l rött vin
- 2 msk svartvinbärsgelé
- maizenaredning (till såsen)
- honung (till såsen)
Svamppytt
- 6 potatisar
- 0,5 rotselleri
- 1 schalottenlök
- olivolja
- smör
- salt
- svartpeppar
- 2 dl blandad svamp
Pepparrotskräm
- 2 dl crème fraîche
- 1 bit färsk pepparrot, riven
- 2 msk rapsolja
Råstekt brysselkål
- 1 förp brysselkål
- 2 äpplen (svenska t.ex. Aroma)
- 1 citron
- 1 msk honung
- 1 tsk svartpeppar
- olivolja
Gör så här
Älgstek med sås
- Putsa älgköttet rent från hinnor.
- Skär rotfrukterna grovt.
- Bryn köttet gyllenbrunt på alla sidor och tillsätt sedan rotfrukterna i pannan.
- Tillsätt resten av råvarorna och sätt på locket och brässera i ca 1,5-2 timmar.
- Tag upp köttet och fortsätt att koka ner buljongen, sila den sedan.
- Smaksätt buljongen med salt, svartpeppar och red av med lite maizena. Smaka av med lite honung för extra sötma.
- Skiva älgsteken och slå såsen över.
Svamppytt
- Tärna potatisen, rotsellerin och löken i grova bitar.
- Stek potatisen och rotsellerin med olivolja, smör, salt och svartpeppar i ca 10 minuter. Tillsätt löken och svampen och stek vidare i 3 minuter.
Pepparrotskräm
- Vispa upp crème fraiche och vänd ner riven pepparrot samt rapsolja.
Råstekt brysselkål
- Putsa brysselkålen och spara de yttersta bladen.
- Skär klyftor av äpplen och spara lite att råhyvla.
- Dela brysselkålen och stek bitarna på låg temperatur i olivoljan ca 4-5 minuter.
- Tillsätt sedan äppelklyftorna och salta och peppra. Finriv lite citronskal över och rippla med honung.
- Vänd brysselbladen och tunt skivade äpplen i lite olivolja att toppa med.