Brässerad älgstek med brysselkål

POPULÄRT
Brasserad algstek med brysselkal
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Brässerad älgstek med brysselkål

31 ingredienser

2 h

Älgstek med brysselkål, rotselleri, svamppytt och pepparrotskräm låter som en helt perfekt helgmiddag nu i höst!

Ingredienser

portioner4 - 6

Älgstek med sås

  • 1 kg högrev (älg)
  • 1 morot
  • 0,25 rotselleri
  • 1 gul lök
  • färsk timjan
  • lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 4 dl vatten
  • svartpeppar
  • 0,5 l rött vin
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • maizenaredning (till såsen)
  • honung (till såsen)

Svamppytt

  • 6 potatisar
  • 0,5 rotselleri
  • 1 schalottenlök
  • olivolja
  • smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl blandad svamp

Pepparrotskräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 bit färsk pepparrot, riven
  • 2 msk rapsolja

Råstekt brysselkål

  • 1 förp brysselkål
  • 2 äpplen (svenska t.ex. Aroma)
  • 1 citron
  • 1 msk honung
  • 1 tsk svartpeppar
  • olivolja

Gör så här

Älgstek med sås

  1. Putsa älgköttet rent från hinnor.
  2. Skär rotfrukterna grovt.
  3. Bryn köttet gyllenbrunt på alla sidor och tillsätt sedan rotfrukterna i pannan.
  4. Tillsätt resten av råvarorna och sätt på locket och brässera i ca 1,5-2 timmar.
  5. Tag upp köttet och fortsätt att koka ner buljongen, sila den sedan.
  6. Smaksätt buljongen med salt, svartpeppar och red av med lite maizena. Smaka av med lite honung för extra sötma.
  7. Skiva älgsteken och slå såsen över.

Svamppytt

  1. Tärna potatisen, rotsellerin och löken i grova bitar.
  2. Stek potatisen och rotsellerin med olivolja, smör, salt och svartpeppar i ca 10 minuter. Tillsätt löken och svampen och stek vidare i 3 minuter.

Pepparrotskräm

  1. Vispa upp crème fraiche och vänd ner riven pepparrot samt rapsolja.

Råstekt brysselkål

  1. Putsa brysselkålen och spara de yttersta bladen.
  2. Skär klyftor av äpplen och spara lite att råhyvla.
  3. Dela brysselkålen och stek bitarna på låg temperatur i olivoljan ca 4-5 minuter.
  4. Tillsätt sedan äppelklyftorna och salta och peppra. Finriv lite citronskal över och rippla med honung.
  5. Vänd brysselbladen och tunt skivade äpplen i lite olivolja att toppa med.