Brantevikssill SOS

koket.se
Brantevikssill SOS-tallrik
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Brantevikssill SOS

22 ingredienser

Bjud på en svensk klassiker med inlagd sill, smör och ost - också kallat SOS. Stefan gör rätten komplett med färskpotatis, gräddfil, rödlök och ett gott knäckebröd.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

  • 2 förp 5-minuterssill
  • 1 gul lök
  • 1 rödlök
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 1 knippe färsk dill, grovskuret
  • 2 tsk citronpeppar
  • 1 tsk kryddpepparkorn
  • 1 tsk vitpeppar, hel
  • 1 lagerblad

Lag

  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl citronsaft, färskpressad (ekologisk)

Till servering

  • 800 g färskpotatis, kokt
  • 0,5 knippe färsk dill
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 kruka färsk gräslök, fint skuren
  • 2 dl gräddfil
  • lagrad ost
  • knäckebröd
  • smör
  • salt

Gör så här

  1. Börja med inläggningslagen. Koka upp vatten, socker och ättika. Ta från värmen och låt kallna helt.
  2. Häll av sillen och skär den i sneda bitar. Skala och finhacka gul lök och rödlök.
  3. Vänd ihop sillen med lök, citronskal, dill och kryddor i en bunke. Lägg över i en glasburk.
  4. Pressa i citronsaft i inläggningslagen.
  5. Slå lagen över sillen i burken, låt dra minst några timmar.
  6. Koka upp vatten och tillsätt salt. Lägg ner färskpotatisen och dillstjälkar, låt sjuda färdigt, ca 20 minuter.
  7. Arrangera tallrikar med rödlök, gräslök, dill, sill med sin lök, ost, gräddfil och potatis. Bjud med knäcke och smör.