Borrad torsk

Foto: Tv4
Borrad torsk
32 ingredienser
35 m
Borrad torsk med jordärtskockspuré och rödbetssås kan bli en riktigt lyckad och välsmakande rätt att starta kvällen med.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Fisk
- vatten
- 1 tsk vitpepparkorn
- lagerblad
- lök
- 600 g torsk
- 50 g abborre
- purjolök
Morotsplanka
- 4 morötter
- vatten
- smör
- salt
- vitpepparkorn
Jordärtskockspuré
- 2 mjöliga potatisar
- 4 jordärtskockor
- flingsalt
- peppar
- 1 citron
Rödbetssås
- 2 msk smör
- 2 rödbetor, hela färska
- maizenaredning (eller mjöl till redning om så önskas)
- 1,5 dl vatten
- 0,5 grönsaksbuljongtärning
- flingsalt
- svartpeppar
- lag av borsjtj rödbetssoppa
- ev citron (eller vinäger)
Servering
- bröd (gärna safirbröd)
- ev blandad frukt (eller grönsaker)
- ev ost (gärna en ostbricka)
Rättikasallad
- rättika
- morot
- vitvinsvinäger
- färsk dill (till garnering)
Gör så här
Fisk
- Koka upp lättsaltat vatten med kryddor i en kastrull.
- Borra hål i den frysta torsken och dela den.
- Tryck ner abborren och blad av purjolök i hålet på torsken.
- När vattnet kokat upp så lägg i fisken, koka upp och dra sedan kastrullen åt sidan. Låt stå med lock på i ca 15 minuter tills fisken blivit vit.
Morotsplanka
- Skala och skär två morötter på längden.
- Låt koka 30 minuter i vatten med smör, salt och vitpepparkorn.
Jordärtkockspuré
- Skala potatisen.
- Koka jordärtskockorna och lägg i potatisen efter 15 minuter tillsammans med flingsalt och peppar.
- Pressa sedan blandingen och rör om till en puré. Pressa även i lite citronsaft.
Rödbetssås
- Smält smör i kastrull och tärna rödbetorna.
- Rör ner redningen i smöret och tillsätt vatten och buljong.
- Lägg i de tärnade rödbetorna och låt småkoka. Salta och peppra.
- Koka borsjti-soppan och rör ihop den med såsen. Pressa i lite citronsaft eller vinäger.
Servering
- Lägg upp fisken på morotsplankan och en matsked jordärtskockspuré.
- Ringla rödbetssås runtom och servera med rättikasallad och safirbröd. Rätten kan även serveras med en frukt- eller grönsakstallrik. Även en ostbricka passar fint till.