Borrad torsk

Borrad torsk
Foto: Tv4

Borrad torsk

Av: Monalis - Orsa/Mora

Från: Halv åtta hos mig

32 ingredienser

35 m

Borrad torsk med jordärtskockspuré och rödbetssås kan bli en riktigt lyckad och välsmakande rätt att starta kvällen med.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • vatten
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • lagerblad
  • lök
  • 600 g torsk
  • 50 g abborre
  • purjolök

Morotsplanka

  • 4 morötter
  • vatten
  • smör
  • salt
  • vitpepparkorn

Jordärtskockspuré

  • 2 mjöliga potatisar
  • 4 jordärtskockor
  • flingsalt
  • peppar
  • 1 citron

Rödbetssås

  • 2 msk smör
  • 2 rödbetor, hela färska
  • maizenaredning (eller mjöl till redning om så önskas)
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • lag av borsjtj rödbetssoppa
  • ev citron (eller vinäger)

Servering

  • bröd (gärna safirbröd)
  • ev blandad frukt (eller grönsaker)
  • ev ost (gärna en ostbricka)

Rättikasallad

  • rättika
  • morot
  • vitvinsvinäger
  • färsk dill (till garnering)

Gör så här

Fisk

  1. Koka upp lättsaltat vatten med kryddor i en kastrull.
  2. Borra hål i den frysta torsken och dela den.
  3. Tryck ner abborren och blad av purjolök i hålet på torsken.
  4. När vattnet kokat upp så lägg i fisken, koka upp och dra sedan kastrullen åt sidan. Låt stå med lock på i ca 15 minuter tills fisken blivit vit.

Morotsplanka

  1. Skala och skär två morötter på längden.
  2. Låt koka 30 minuter i vatten med smör, salt och vitpepparkorn.

Jordärtkockspuré

  1. Skala potatisen.
  2. Koka jordärtskockorna och lägg i potatisen efter 15 minuter tillsammans med flingsalt och peppar.
  3. Pressa sedan blandingen och rör om till en puré. Pressa även i lite citronsaft.

Rödbetssås

  1. Smält smör i kastrull och tärna rödbetorna.
  2. Rör ner redningen i smöret och tillsätt vatten och buljong.
  3. Lägg i de tärnade rödbetorna och låt småkoka. Salta och peppra.
  4. Koka borsjti-soppan och rör ihop den med såsen. Pressa i lite citronsaft eller vinäger.

Servering

  1. Lägg upp fisken på morotsplankan och en matsked jordärtskockspuré.
  2. Ringla rödbetssås runtom och servera med rättikasallad och safirbröd. Rätten kan även serveras med en frukt- eller grönsakstallrik. Även en ostbricka passar fint till.