Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta

39 röster
1,5 h
8-10

En klassisk boeuf bourguignon (eller burgundisk köttgryta som det också kallas) precis som den ska vara med gott kraftigt rött vin, högrev och rimmat sidfläsk. Det finns inget bättre att ha puttrande på spisen en mörk höstkväll!

1,5 h
8-10

Du behöver

  • 1,4 kg högrev, tärnad
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 150 g rimmat sidfläsk, strimlat
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 klyfta vitlök, pressade
  • 3 dl rött vin, kraftigt
  • 15 steklökar
  • 2 tsk smör
  • 2 morötter, skivade
  • 150 g champinjoner
  • 1-2 msk majsstärkelse

Gör så här

  1. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i omgångar i smöret och lägg efter hand över i en stor gryta.
  2. Bryn fläsket och lägg över grytan. Krydda med timjan, tomatpuré och vitlök.
  3. Tillsätt vinet, koka upp och sänk värmen till låg. Låt grytan sjuda ca 60 minuter (helt beroende på köttets kvalitet).
  4. Förväll lökarna och skala dem därefter. Bryn dem försiktigt i smör tillsammans med champinjonerna.
  5. Lägg morötter, champinjoner och lök i grytan. Sjud grytan ytterligare cirka 15 minuter eller tills köttet känns mört.
  6. Rör ut maizena i lite vatten och red av vätskan i grytan
17 november 2016