Blandsvampsoppa
Blandsvampsoppa
12 ingredienser
40 m
Vad passar väl bättre på hösten än en mustig svampsoppa? Den här passar bra som antingen förrätt eller enklare varmrätt. Bjud gärna bröd och ost till.
Ingredienser
- 400 g blandad svamp, hackad
- 25 g smör
- 2 schalottenlökar, hackade
- 6 dl vatten
- 2 msk kantarellfond (eller grönsaksfond)
- 3 dl grädde
- 0,5 msk kinesisk soja
- ev 1 msk sherry (eller konjak)
- salt
- 2 krm svartpeppar, nymalen
Severing
- bröd
- ost
Gör så här
- Koka ur svampen i en torr och vid panna tills all vätska kokat in.
- Hetta upp smör i en stekpanna och bryn svamp och lök i 4–5 minuter. Lägg över i en kastrull och tillsätt vatten och fond.
- Låt sjuda utan lock i ca 8–10 minuter.
- Häll i grädden och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
- Mixa soppan med en stavmixer. Smaka av med soja, eventuellt sherry eller konjak, salt och peppar.
- Servera soppan med en bit gott bröd.