Blandsvampsoppa

Sara Begner

Blandsvampsoppa

12 ingredienser

40 m

Vad passar väl bättre på hösten än en mustig svampsoppa? Den här passar bra som antingen förrätt eller enklare varmrätt. Bjud gärna bröd och ost till.

Ingredienser

portioner
  • 400 g blandad svamp, hackad
  • 25 g smör
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 6 dl vatten
  • 2 msk kantarellfond (eller grönsaksfond)
  • 3 dl grädde
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • ev 1 msk sherry (eller konjak)
  • salt
  • 2 krm svartpeppar, nymalen

Severing

  • bröd
  • ost

Gör så här

  1. Koka ur svampen i en torr och vid panna tills all vätska kokat in.
  2. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn svamp och lök i 4–5 minuter. Lägg över i en kastrull och tillsätt vatten och fond.
  3. Låt sjuda utan lock i ca 8–10 minuter.
  4. Häll i grädden och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  5. Mixa soppan med en stavmixer. Smaka av med soja, eventuellt sherry eller konjak, salt och peppar.
  6. Servera soppan med en bit gott bröd.