Blandsvampsoppa

Sara Begner

Blandsvampsoppa

12 ingredienser

40 m

Vad passar väl bättre på hösten än en mustig svampsoppa? Den här passar bra som antingen förrätt eller enklare varmrätt. Bjud gärna bröd och ost till.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 400 g blandad svamp, hackad
  • 25 g smör
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 6 dl vatten
  • 2 msk kantarellfond (eller grönsaksfond)
  • 3 dl grädde
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • ev 1 msk sherry (eller konjak)
  • salt
  • 2 krm svartpeppar, nymalen

Severing

  • bröd
  • ost

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Koka ur svampen i en torr och vid panna tills all vätska kokat in.
  2. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn svamp och lök i 4–5 minuter. Lägg över i en kastrull och tillsätt vatten och fond.
  3. Låt sjuda utan lock i ca 8–10 minuter.
  4. Häll i grädden och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
  5. Mixa soppan med en stavmixer. Smaka av med soja, eventuellt sherry eller konjak, salt och peppar.
  6. Servera soppan med en bit gott bröd.