Black eyed pea-fritters med chipotleaioli

Black eyed pea-fritters med chipotleaioli
Foto: Eva Hildén

Frasiga bönfritters som serveras med ananassalsa och vegansk aioli smaksatt med chipotle. Otroligt god vegansk förrätt som alla borde testa!

15 februari 2017

Du behöver

Black eyed pea-fritters

  • 1 bakpotatis, ca 400 g
  • 2 burkar black eye-bönor à 400 g
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 dl majskorn
  • 0,5 röd paprika, finhackad
  • 2 msk finhackad färsk koriander
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • rapsolja, att steka i

Chipotleaioli

  • 1 dl osötad sojamjölk
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk chipotlepasta (finns i texmex-hyllan)
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl rapsolja

Ananassalsa

  • 2 dl hackad ananas, gärna färsk (fast konserverad går bra)
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 0,5 röd chili, finhackad
  • 0,5 lime, saften
  • salt och svartpeppar

Servering

  • färsk koriander

Gör så här

  1. Black eyed pea-fritters
    Skala bakpotatisen och dela den i mindre bitar. Koka mjuk.
  2. Skölj bönorna och mixa ihop med potatisen och majsstärkelsen i en matberedare. Det får gärna vara lite bitar kvar.
  3. Skrapa ner smeten i en bunke och blanda ner majs, paprika, koriander, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar.
  4. Forma små biffar av smeten och stek gyllenbruna och frasiga i generöst med olja.
  5. Chipotleaioli
    Häll ner sojamjölk, dijonsenap, vitvinsvinäger, vitlöksklyftor, paprikapulver, chipotlepasta, salt, svartpeppar och olivolja i en hög smal skål. Mixa ihop allt med en stavmixer.
  6. Droppa ner lite av rapsoljan i taget under ständigt mixande tills du får en tjock, krämig aioli.
  7. Ananassalsa
    Blanda ihop samtliga ingredienser till salsan.
  8. Servering
    Servera bönfritters med chipotleaioli, ananassalsa och färsk koriander.
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept