• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Black eyed pea-fritters med chipotleaioli

34 röster
Black eyed pea-fritters med chipotleaioli
Foto: Eva Hildén

Frasiga bönfritters som serveras med ananassalsa och vegansk aioli smaksatt med chipotle. Otroligt god vegansk förrätt som alla borde testa!

Du behöver

Black eyed pea-fritters

  • 1 bakpotatis, ca 400 g
  • 2 förp black eye-bönor à 400 g
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 dl majskorn
  • 0,5 röd paprika, finhackad
  • 2 msk färsk koriander, finhackad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • rapsolja, att steka i

Chipotleaioli

  • 1 dl osötad sojamjölk
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 klyfta vitlök, rivna
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk chipotlepasta (finns i texmex-hyllan)
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl rapsolja

Ananassalsa

  • 2 dl ananas, hackad, gärna färsk (fast konserverad går bra)
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 0,5 limefrukt, saften
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • färsk koriander

Gör så här

  1. Black eyed pea-fritters
    Skala bakpotatisen och dela den i mindre bitar. Koka mjuk.
  2. Skölj bönorna och mixa ihop med potatisen och majsstärkelsen i en matberedare. Det får gärna vara lite bitar kvar.
  3. Skrapa ner smeten i en bunke och blanda ner majs, paprika, koriander, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar.
  4. Forma små biffar av smeten och stek gyllenbruna och frasiga i generöst med olja.
  5. Chipotleaioli
    Häll ner sojamjölk, dijonsenap, vitvinsvinäger, vitlöksklyftor, paprikapulver, chipotlepasta, salt, svartpeppar och olivolja i en hög smal skål. Mixa ihop allt med en stavmixer.
  6. Droppa ner lite av rapsoljan i taget under ständigt mixande tills du får en tjock, krämig aioli.
  7. Ananassalsa
    Blanda ihop samtliga ingredienser till salsan.
  8. Servering
    Servera bönfritters med chipotleaioli, ananassalsa och färsk koriander.
15 februari 2017