Förrätt i korgen

Förrätt i korgen
Foto: TV4

Förrätt i korgen

Av: Birgitta Nordquist

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

Massor av gott på ett och samma ställe.

Dryck: Champagne Philipponat Royal Réserve Brut (nr 77363) B

Ingredienser

portioner

Glas 1

  • 8 tsk crème fraîche
  • 4 tsk gul lök, finhackad (helst silverlök)
  • 4 msk löjrom
  • 4 små dillvippor

Glas 2

  • 1 dl krossade tomater (i min soppa, sommarens skörd förvarad i frysen)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 tsk salt
  • 0,75 tsk strösocker
  • 0,5 krm peppar, nymald

Glas 3

  • 4 msk turkisk yoghurt
  • 1 tsk saffranshonung
  • 12 sockerärtor att dippa (eller annan grönsak)

Liten smörgås med anklevermousse

  • 2 skivor bröd (tunna skivor)
  • 2 skivor anklevermousse ca 1 cm tjocka

Ostkex

  • 50 g vitmögelost (du tycker om)
  • 4 kex

Gör så här

  1. Glas 1:Lägg crème fraiche i botten på glaset och löken lite åt sidan, lägg i romen mot andra sidan. Dekorera med dillen
  2. Glas 2: Blanda allt och hetta upp inför serveringen. Kör gärna några varv med mixern innan serveringen så soppan blir lite skummig.
  3. Glas 3: Blanda yoghurt och honung, fördela det i små glas och stick ner grönsakerna
  4. Smörgås med anklevermousse: Skär ut bitar ca 3m5 x 4 cm av brödet. Bred tunt med smör eller annat bordsfett på brödet. Skär anklevermoussen så att det överensstämmer med brödets form. Lägg på moussen på brödet och dekorera med något sötsyrligt. En bit av vindruva går bra. Jag har syltat nypon.
  5. Ostkex: Bred osten på kexet i sista minuten så att det inte mjuknar. Dekorera t. ex med en ½ valnöt. Arrangera alla små rätterna i korgen och bjud den till champagne eller ett mousserande vin.