• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Barbecuesås med kakao

Barbecuesås med kakao
Foto: Jakob Fridholm
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Barbecuesås med kakao

3

3 steg att laga

9 ingredienser

20 m

Lättlagad barbecuesås med lätt rökig smak från chipotle och mustighet från kakao. Såsen håller sig flera dagar i kylen och kan serveras såväl varm som kall. 

Recept från boken Fredagskockens bästa grilltillbehör av Mattias Larsson

Ingredienser

  • 1 chipotlechili (rökt, torkad chilifrukter)
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 äpple
  • olivolja
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1,5 dl krossade tomater
  • 2 msk kakao
  • salt

Gör så här

  1. Finhacka chipotlen och vitlöken. Kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
  2. Lägg chipotle, vitlök och äpple i en kastrull och fräs i ett par minuter på medelhög temperatur i lite olivolja.
  3. Tillsätt farin, vinäger och krossade tomater och låt koka i 5–10 minuter till såsig konsistens. Tillsätt kakaon och mixa såsen slät. Smaka av med salt.