Banh Xeo - vietnamesiska pannkakor

Banh Xeo - vietnamesiska pannkakor
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Banh Xeo - vietnamesiska pannkakor

20 ingredienser

30 m

Vietnamesiska pannkakor fyllda med krabba och grönsaker.

Ingredienser

portioner

Pannkakor

  • 150 g rismjöl
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 tsk gurkmeja
  • 240 g kokosgrädde
  • 120 g vatten
  • 2 msk rapsolja

Fyllning

  • 1 msk rapsolja
  • 12 g schalottenlök, finhackad
  • 15 g vitlök, finhackad
  • 20 g salladslök, skivad
  • 40 g fisksås
  • 10 g sesamolja
  • 450 g mungbönsgroddar
  • 340 g krabbkött, kokt
  • salt
  • vitpeppar

Servering

  • salladsblad
  • koriander
  • mynta

Gör så här

Pannkakor

  1. Blanda rismjöl, socker, salt och gurkmeja i en stor skål med kokosgrädden. Vispa ner vattnet lite i taget. Låt smeten vila i 10 minuter.

Fyllning

  1. Innan du steker pannkakorna gör du klart fyllningen.
  2. Hetta upp 1 matsked olja i en wok. Fräs all lök på låg värme tills de blivit genomskinliga utan att ta färg.
  3. Lägg över lökmixen i en bunke och tillsätt fisksås, sesamolja, böngroddar och krabbkött. Blanda och smaksätt med salt och malen vitpeppar.

Pannkakor forts.

  1. Hetta upp woken igen och tillsätt 2 msk olja. När oljan börjar ryka tar du bort den från värmen och täcker ytan med olja genom att luta woken från sida till sida.
  2. Häll ur överflödig olja och torka ur woken med hushållspapper. Tricket är att få en tunn film olja som gör att pannkakssmeten kan täcka woken utan att lossna medan pannkakan steks.
  3. Häll ca 1 dl smet i woken och vicka den så att hela woken täcks av ett tunt lager smet, stek tills insidan ”stannat” och undersidan fått färg.

Servering

  1. Vik pannkakan dubbel och lägg på ett uppläggningsfat, skeda i en fjärdedel av fyllningen och servera med salladsblad, örter och dipsås på sidan.