Banh Bot Loc Vietnam

Banh Bot Loc Vietnam
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Banh Bot Loc Vietnam

23 ingredienser

1 h

Detta receptet är inte ett av dem lättaste för att göra dumplings, men det är en bra utmaning när du provat de enklare varianterna.

Ingredienser

portioner

Fläskfyllning

  • 225 g fläsksida, svål och benfri
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk kycklingbuljong, koncentrerad
  • 1 tsk lök, finhackad
  • svartpeppar

Räkfyllning

  • 4 vannameiräkor (stora)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk kycklingbuljong, koncentrerad
  • 1 tsk lök, finhackad
  • svartpeppar

Tillagning av fyllningarna

  • 6 msk rapsolja
  • 2 msk gul lök
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk fisksås

Deg

  • 250 g vatten
  • ca 1 krm salt
  • 170 g cassavastärkelse
  • 200 g tapiokastärkelse

Salladslöksolja

  • 2 salladslökar, finhackade
  • 1 röd chilifrukt, finhackade
  • olja

Gör så här

Fläskfyllning

  1. Tärna fläsksidan fint och marinera i salt, socker, kycklingbuljong, lök och fyra varv på svartpepparkvarnen.

Räkfyllning

  1. Grovhacka räkorna och marinera i ett identiskt recept som fläsket. Marinera i trettio minuter.

Tillagning av fyllningarna

  1. Hetta upp en wok eller stekpanna med 3 msk rapsolja på hög värme.
  2. Fräs 1 msk gul lök tills den börjar få färg, tillsätt räkfyllningen och fortsätt fräsa i två minuter under ständig omrörning, häll över blandningen i en skål.
  3. Tillsätt ytterligare 3 msk olja och 1 msk lök i pannan, hetta upp och bryn löken.
  4. Tillsätt fläskblandningen och stek under ständig omrörning i 10 minuter.
  5. Tillsätt räkblandningen till fläsket och sänk värmen, blanda.
  6. Smaksätt blandningen med socker och fisksås, sänk värmen och sjud 5 minuter.
  7. Ställ blandningen åt sidan.

Deg

  1. Koka upp vatten med salt.
  2. Blanda cassavastärkelse och 170 g av tapiokastärkelse i en stor skål, spara resten av tapiokastärkelse till senare.
  3. Tillsätt det heta vattnet lite i taget till stärkelsen och knåda till en deg, tillsätt mer av stärkelsen om den är för blöt. Degen ska vara i konsistens som en pizzadeg.
  4. Rulla degen till en boll och plasta den så den inte torkar ut.

Montering

  1. Ta en del av degen (håll resten plastad) och kavla ut så tunt du kan utan att den går sönder.
  2. Använd en rund kakstans för att ta ut cirklar av degen. Dra ut degen något ytterligare och tryck till i mitten för att göra en ”brunn” för fyllningen.
  3. Lägg i en sked fyllning och vik degen på hälften i en halvmåne, tryck till runt kanterna och pressa samtidigt ut så mycket luft som möjligt, pudra med stärkelse.

Salladslöksolja

  1. Hacka salladslöken, vita och gröna sidan för sig.
  2. Finhacka chilin.
  3. Hetta upp oljan och den vita delen av salladslöken tills löken fått färg, ta bort från värmen och tillsätt chilin och resten av salladslöken. Ställ åt sidan och låt svalna.

Tillaga dumpingarna

  1. Koka upp en stor gryta vatten och förbered en stor skål isvatten vid sidan.
  2. Lägg dumplingarna i det sjudande vattnet och sjud tills de flyter upp till ytan, flytta över i det kalla vattnet. När dumplingarna är kalla, ta upp, låt rinna av och blanda med salladsoljan så de inte klibbar ihop.
  3. Servera gärna med en Nouc Cham Mam-sås.