Bakade tomater med mozzarella och citronmarinerad fänkål

Bakade tomater med mozzarella och citronmarinerad fänkål
Foto: Mattias Larsson
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Bakade tomater med mozzarella och citronmarinerad fänkål

13 ingredienser

2 h

En supersmarrig sallad, förrätt eller som tillbehör till en bit grillat. Baka tomaterna under lång tid i ugnen och servera på ett fat tillsammans med citrondressad fänkål och buffelmozzarella.

Tips! Baka gärna mer tomater än du behöver och förvara dom i en plastask eller liknande i kylen. Dom har en hållbarhet på ca 2 veckor och är supergoda att slänga ner i en pasta, sallad eller sås.

Ingredienser

  • 500 g tomater (valfria)
  • olivolja
  • salt
  • ev någon ört
  • 0,5 fänkål
  • 1 msk citronsaft, pressad
  • 1 msk olivolja
  • salt

Till servering

  • 2 buffelmozzarella
  • basilika
  • krutonger
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 100 grader.
  2. Dela tomaterna och lägg de i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Ringla över lite olivolja och valfria hackade örter om man önskar. Strö över lite salt och ugnsbaka ca 1 -2 timmar tills tomaterna är halva sin ursprungliga storlek. Cocktailtomater tar ca 1 timme och större tomater ca 2 timmar. Låt tomaterna svalna.
  3. Skiva fänkålen supertunt och marinera den i citronjuicen och olivoljan tillsammans med lite salt.
  4. Lägg upp tomaterna på ett fat. Riv bitar av mozzarellan och lägg ovanpå. Häll över en god olivolja, strö på lite flingsalt och peppra. Avsluta med att toppa med den marinerade fänkålen, några basilikablad och frasiga krutonger.