Bakad tomatsoppa med spiskummin och olivolja

NYHET
Bakad tomatsoppa med spiskummin och olivolja
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2024 KM
Tommy Myllymäki 2024 KM

Bakad tomatsoppa med spiskummin och olivolja

13 ingredienser

30 min + tid i kylen

En kall förrättssoppa på färska tomater. Tomater och paprika rostas i ugnen för maximal smak och sötma innan de mixas med olivolja till en slät och fyllig soppa lätt kryddad med spiskummin och chili. Servera med krispiga brödkrutonger.

Ingredienser

portioner
  • 500 g tomat, i klyftor
  • 1 röd paprika, urkärnad och strimlad
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 1 dl olivolja, till grönsakerna (extra vergine classico)
  • 2 dl olivolja, till mixning (extra vergine classico)
  • 2 tsk malen spiskummin, malen
  • 1 tsk chiliflakes
  • 5 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • strösocker

Till servering

  • olivolja (extra vergine fruttato)
  • krutonger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg alla tomater, paprika, gul lök och vitlök i en ugnsfast form, häll över 1 dl olivolja och krydda med spiskummin och chiliflakes. Vänd runt grönsakerna i oljan och baka i ugn 20 minuter.
  3. Låt grönsakerna svalna till rumstemperatur, häll sedan dem och skyn som bildats i en blender och mixa till slät konsistens.
  4. Tillsätt vinäger och därefter 2 dl olivolja i en tunn stråle under mixning.
  5. Häll upp soppan i en skål och kyl ned tills den är kylskåpskall. Smaka av med salt och socker.
  6. Servera soppan kall. Ringla över lite olivolja och toppa med krutonger.