Bakad skreitorsk med hollandaisesås och grönsaksfat

Bakad skreitorsk med hollandaisesås och grönsaksfat
Foto: Tv4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Bakad skreitorsk med hollandaisesås och grönsaksfat

19 ingredienser

1 h

Den ugnsbakade torsken är först rimma i vatten, citron och salt vilket ger den en riktigt god smak. Serverad med ett vintrigt grönsaksfat, räkor och en hemlagad hollandaisesås blir det här en riktigt god middag. Perfekt till både vardag och fest!

Ingredienser

portioner

Rimmad skrei

  • 800 g skrei utan skinn, i 4 bitar
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 citron, skalet

Hollandaisesås

  • 150-200 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk vatten
  • salt
  • cayennepeppar
  • 2 tsk citronsaft, färskpressad

Grönsaksfat

  • 1 spetskål
  • smör
  • salt
  • 1 knippe gulbeta
  • 1 salladslök
  • 1 färsk pepparrot
  • 1 knippe färsk dill
  • 1 ask mâchesallad
  • 4 dl räkor, skalas till servering

Gör så här

Rimmad skrei

  1. Koka upp vattnet med saltet och lägg i citronskal. Låt svalna.
  2. Lägg sedan i fisken som du vill rimma.
  3. Låt stora bitar rimma i 30 minuter och mindre bitar i 20 minuter.
  4. Lägg dem rimmade fisken på ett fat eller plåt, sätt in i ugnen på 125 grader i ca 20 min. Tiden beror på fiskens tjocklek, låt den nå en innertemperatur på 48-50 grader.

Hollandaisesås

  1. Smält smöret.
  2. Slå äggulorna och vattnet poröst i ett vattenbad.
  3. Tillsätt smöret (ej bottensatsen) i tunn stråle tills det blir krämigt. Smaksätt med salt, cayenne och citronsaft.
  4. Håll såsen ljummen.

Grönsaksfat

  1. Finstrimla spetskålen och koka under lock med lite vätska, en klick smör och salt i ca 4 minuter.
  2. Koka betorna med skalet kvar ca 40 minuter , skala dem och skiva dem tunt.
  3. Ansa salladslöken och vänd dem i varm stekpanna så att dem får färg, salt eventuellt lite.
  4. Riv pepparrot, plocka dillen och skölj marche salladen.
  5. Gör ett härligt fat av grönsakerna och servera fisken, räkorna och såsen vid sidan om.