Bakad regnbågslax med blancherade primörer och dillpotatis

NYHET
Bakad regnbågslax med blancherade primörer och dillpotatis
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Bakad regnbågslax med blancherade primörer och dillpotatis

40 ingredienser

1 h

Tea Malmgård gästar Nyhetsmorgon och bjuder på smarta och goda rätter som passar till sommarens alla tillställningar. Här har vi en bakad regnbågslax med blancherade primörer, dillpotatis, surdegskrutonger och picklad rabarber.

Ingredienser

portioner

Picklad rabarber

  • 400 g rabarber (gärna späda stjälkar)
  • 2,5 dl vatten
  • 1,5 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker

Dillpotatis

  • 1,5 kg färskpotatis
  • salt
  • 50 g smör
  • 1 knippe färsk dill (finhackad)

Surdegskrutonger

  • 0,5 surdegsbröd
  • 0,5 dl olivolja
  • salt

Lax

  • 2 laxsida [à ca 800 g/st, totalt ca 1,6 kg]
  • 3 msk olivolja
  • 2 citroner, saft och zest
  • 2 msk honung
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Blancherade primörer

  • 300 g morot, skalade och delade på längden (gärna olika färger)
  • 300 g sockerärtor
  • 300 g grön sparris, ansad
  • 300 g knipplök, ansad
  • vatten, iskallt (till kylning)
  • flingsalt

Grön örtmajonnäs (ca 1 liter)

  • 1 kruka färsk persilja (blad och mjuka stjälkar)
  • 1 kruka färsk gräslök
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 1 knippe färsk dill (plockad)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 äggulor (gärna rumstempererade)
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk salt
  • 500 ml neutral olja (t.ex. rapsolja)
  • 50 ml mild olivolja (för rund smak)
  • 2 msk vatten, iskallt (kan behövas för att justera konsistensen)
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • sallad
  • ätbara blommor
  • dill

Gör så här

Picklad rabarber (kan med fördel göras långt innan)

  1. Skiva rabarbern tunt.
  2. Koka upp vatten, ättika och socker.
  3. Häll lagen över rabarbern och låt svalna.
  4. Förvara kallt i minst 4 timmar, gärna över natten.

Dillpotatis

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Häll av vattnet.
  3. Vänd runt potatisen med smör och finhackad dill precis före servering.

Surdegskrutonger

  1. Bryt brödet i små bitar.
  2. Stek brödbitarna på medelhög värme i rikligt med olivolja tills de är gyllene.
  3. Smaka upp med salt.

Lax

  1. Sätt ugnen på 125 grader (över- och undervärme).
  2. Lägg laxsidorna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Blanda olivolja, citronzest, citronsaft, honung, salt och peppar.
  4. Pensla laxen generöst med blandningen.
  5. Baka i ugnen i ca 20–25 minuter tills laxen är glansig och precis genomstekt (innertemperaturen ska vara ca 46–48 grader).
  6. Låt laxen svalna och bryt den sedan i mindre bitar.

Blancherade primörer

  1. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
  2. Blanchera grönsakerna var för sig. 1–2 minuter för morötter, 30 sek för sockerärtor, 1 minut för sparris och ca 2 minuter för knipplöken.
  3. Kyl direkt i isvatten och häng av.

Örtmajonnäs (kan göras i förväg)

  1. Förbered örterna genom att skölj dem väl och torka dem.
  2. Mixa sedan örterna slätt tillsammans med vitlöksklyftan (om du använder det) och 1–2 msk olja i en hög mixerskål tills du har en intensivt grön örtolja.
  3. Vispa ihop äggulor, dijonsenap, vinäger, citronsaft och salt en stor skål (eller matberedare) tills blandningen är slät.
  4. Tillsätt oljan mycket långsamt under konstant vispning (eller i en tunn stråle i matberedaren). Börja med några droppar tills den börjar emulgera, sedan lite snabbare.
  5. När all olja är tillsatt ska du ha en tjock och blank majonnäs.
  6. Vänd försiktigt ner örtmixen i majonnäsen.
  7. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt eller syra.
  8. Om majonnäsen känns för tjock så rör ner lite iskallt vatten för en lättare konsistens.
  9. Förvara majonnäsen kallt.

Servering

  1. Bottna fatet med dillpotatisen.
  2. Toppa med brutna bitar regnbågslax.
  3. Lägg primörerna över hela fatet.
  4. Klicka ut örtmajonnäs över hela fatet. Det går självklart bra att servera majonnäsen vid sidan om också.
  5. Toppa med den picklade rabarbern precis innan servering.
  6. Avsluta med gröna blad och ätbara blommor.